Schär | glutenfree Products - Значение на кръстосаното замърсяване

Значение на кръстосаното замърсяване

Продукти

Ако сте били диагностицирани с целиакия или чувствителност към глутен без целиакия (NCGS), ще знаете, че единственото ефективно лечение е безглутенова диета. 

За тези с целиакия диетата трябва да се спазва стриктно, за да се намали рискът от свързани дългосрочни усложнения. За тези с NCGS може да не е необходимо да спазвате диетата толкова стриктно. 

Адаптирането на вашата диета и хранителни навици, за да избегнете консумацията на глутен, може да бъде предизвикателство, а да се уверите, че също избягвате и случайно замърсяване на вашата безглутенова храна с глутен, е допълнителна грижа. 

Кръстосаното замърсяване е, когато глутенът влезе в контакт с безглутенова храна, и може да се случи по различни начини. За съжаление, дори една малка трохичка глутен може да бъде достатъчна, за да накара човек с непоносимост към глутен да се почувства зле. 

Ако имате целиакия, трябва да разберете значението на кръстосаното заразяване, как се случва и как да го избегнете. Прочетете повече, за да научите някои основни съвети как да предотвратите кръстосано замърсяване. 

Какво е кръстосано замърсяване? 

Кръстосаното замърсяване с глутен се случва, когато храна без глутен влезе в контакт с храна, съдържаща глутен, или съдове за готвене и повърхности, които са били използвани за приготвянето ѝ. Кръстосаното замърсяване понякога се нарича кръстосан контакт. Важно е да се осъзнае, че кръстосаният контакт или кръстосаното замърсяване не е като замърсяване на храна с бактерии, което може да се избегне със стерилна поддръжка. Глутенът не може да бъде убит чрез хигиенни мерки. За да избегнете кръстосано замърсяване с глутен, глутенът трябва да се държи далече от повърхности и зони или, ако предмет (това може да означава вашите ръце) е бил в контакт с глутен, той трябва да бъде старателно почистен, така че глутенът да се отмие напълно . 

Има много очевидни (и не толкова очевидни) източници на кръстосано замърсяване у дома във вашата кухня, в ресторанти и други места, където се приготвя и сервира храна. Въпреки това кръстосано замърсяване може да възникне и между съставките, преди те дори да стигнат до кухнята, по време на процесите на отглеждане, обработка и производство. 

Видове кръстосано замърсяване 

Трите основни вида кръстосано замърсяване, които могат да възникнат, са от храна към храна, от оборудване към храна и от хора към храна. 

Кръстосаното замърсяване от храна към храна може да се случи у дома, ако безглутеновите хранителни елементи  и съдържащите глутен такива не се съхраняват отделно, а също така се случва в преработвателни предприятия и фабрики, където например могат да се смесят различни зърна или брашна. 

Кръстосано замърсяване от оборудване към храна се получава, когато машините се използват както за безглутенови храни, така и за храни, съдържащи глутен, като например общ тостер. Или може да е дъска за рязане или точилка. 

Кръстосаното заразяване от човек към храна може да бъде от ръцете ни или дрехите ни, ако идваме от среда, където има храни, съдържащи глутен, преди да започнем да приготвяме нашите собствени безглутенови ястия или закуски Съществува дори риск от фини частици брашно, които могат да останат във въздуха няколко часа на места, където се използва брашно, като пицария или пекарна. 

Примери за кръстосано замърсяване

Ако следвате стриктна безглутенова диета и споделяте дома си с някой, който не следва такава, има много начини, по които може да възникне кръстосано заразяване. Ето няколко прости съвета, които да следвате, за да избегнете кръстосано замърсяване: 

  • Не споделяйте тенджери и тигани или почиствайте старателно между употребите 
  • Не използвайте същия тостер, ако в него се препича хляб, съдържащ глутен 
  • Не споделяйте гофретници или грилове, тъй като те са много трудни за пълно почистване 
  • Не пържете безглутеновата си храна в масло, което е използвано за пържене на друга храна 
  • Не използвайте повторно вода, която е била използвана за варене на храни, съдържащи глутен, като паста 
  • Не споделяйте дъски за рязане 
  • Използвайте вашите собствени кърпи за почистване на повърхности 
  • Внимавайте с местата, докоснати от лепкавите пръсти на готвача, като например дръжката на вратата на хладилника 

Значение на замърсяването с глутен при целиакия 

Колко сериозно е кръстосаното заразяване за целиакията? Приемането на глутен може да бъде много неприятно за някой с целиакия. Когато човек, който следва безглутенова диета, яде глутен отново, може да изпита симптоми дори ако количеството глутен е малко поради случайно кръстосано замърсяване. Дори ако симптомите са незначителни, ако поглъщането на глутен продължава, това вероятно означава, че ще доведе до известно увреждане на лигавицата на тънките черва. 

Начини за предотвратяване на кръстосано замърсяване 

Как да избегнем кръстосано замърсяване с глутен? Трябва да бъдете задълбочени и дисциплинирани и, да се надяваме, с известно внимание няма да е всичко на проба-грешка. 

Вкъщи 

Ако вашето домакинство не се храни изцяло без глутен, уверете се, че имате специална зона, където да приготвяте само безглутенови ястия, след като сте измили ръцете си. В идеалния случай всичките ви инструменти и оборудване за готвене и сервиране трябва да се използват само за приготвяне на безглутенова храна. Ако използвате тигани и прибори за безглутенова и съдържаща глутен храна, трябва да се уверите, че са измити правилно между тези употреби. 

Трябва да следвате подобни предпазни мерки, когато съхранявате храна. Наличието на хранилище, предназначено единствено за безглутенови храни, помага да се избегне кръстосано замърсяване. Ако мястото ви за съхранение не го позволява, изберете горен рафт, който да използвате само за вашите безглутенови храни. Уверете се, че или опаковате, или съхранявате всички безглутенови храни в чисти контейнери или торби, предназначени само за тази цел. И накрая, спазвайте същите предпазни мерки, когато почиствате и миете след хранене – дръжте отделно почистващи инструменти и кърпи за всичките си съдове, в които готвите без глутен. 

Навън 

Когато пазарувате храна, най-безопасният начин е да потърсите хранителни артикули, етикетирани като „без съдържание на глутен“, което означава, че съдържат по-малко от 20 ppm глутен, като например гамата от безглутенови продукти на Schär. Много зърнени култури, които не са пшеница, ечемик и ръж, естествено не съдържат глутен, но съществува опасност от кръстосано замърсяване по пътя между фермата и масата. 

Бъдете проактивни в ресторантите. Освен проверка за съставки, попитайте за оборудването. Ако ястието ви ще бъде приготвено на скара, тази повърхност използва ли се и за препичане на хляб например? 

Планирайте храната си, когато пътувате, като попитате предварително за наличните опции за безглутенови храни. Ако всичко друго се провали, дръжте няколко безглутенови закуски (пакетирани бисквити Schär на порции са идеални) на работа, в колата или чантата си за всяко време на деня.