Schär | glutenfree Products - Безглутенова кухня

Безглутенова кухня

Продукти

Ако започвате да спазвате безглутеново хранене, да се снабдите с безглутенова храна е половината битка. Другата половина е предотвратяване на кръстосано замърсяване с глутен у дома и особено в кухнята, ако тя се използва и за приготвяне на ястия, съдържащи глутен. 

Ако имате целиакия, е от съществено значение да пазите храната си съответно инструментите за готвене и съдовете за съхранение на отделно място, което не е замърсено с глутен. Дори малка следа от глутен може да предизвика симптоми и да причини увреждане на лигавицата на тънките черва, ако имате целиакия.

Събрахме няколко основни съвета как да запазите кухнята си без глутен и да избегнете кръстосано замърсяване: 

Как да превърнете кухнята си в безглутенова? 

Първо се уверете, че сте чисти, че сте измили ръцете си и че дрехите и косата ви не са били в замърсена среда (като пицария или пекарна), където фините частици брашно могат да останат във въздуха с часове. 

Ако вашето домакинство не е напълно без глутен, идеалната ситуация е да имате зона, която е само за приготвяне на ястия без глутен. Почистването на кухненска повърхност от всякакви следи от глутен не е невъзможно, но е предизвикателство да постигате съвършенство всеки ден. С инструментите за готвене и сервиране отново е полесно, ако имате отделен комплект само за храна без глутен. Ако използвате тигани и прибори за безглутенова и за съдържаща глутен храна, трябва да се уверите, че са измити правилно между употребата. Част от оборудването, като дъски за рязане, тостери и други машини (вижте Кухненски инструменти без глутен по–долу), никога не трябва да се споделя между хора, които не консумират глутен и тези, които консумират

Когато става въпрос за съхранение на храна, отново оптималната ситуация би била да имате отделни шкафове и места за съхранение. Въпреки това е неизбежно да се случи известно споделяне, например в хладилника. В този случай ключът е да използвате повисоките рафтове за храна без глутен, за да избегнете поръсване надолу на замърсяващи частици, съдържащи глутен. Уверете се, че опаковате и съхранявате всички храни без глутен в чисти контейнери или торби, предназначени само за тази цел. 

Правила за безглутенова кухня

  • Избършете повърхностите след приготвяне на храни, съдържащи глутен
  • Използвайте ваши собствени кърпи за почистване на повърхности
  • Почистете местата, докоснати от лепкави пръсти, като дръжката на вратата на хладилника
  • Измийте ръцете си, преди да боравите с безглутенова храна
  • Използвайте отделни дъски за рязане и приготвяне на безглутенова храна
  • Гответе храна без глутен в отделни тенджери и тигани и сервирайте с отделни прибори или ги измивайте изключително старателно между различните употреби
  • Използвайте отделни контейнери за масло, конфитюр и др., тъй като ножовете могат да прехвърлят замърсени трохи
  • Използвайте отделен тостер или торбички за тостер за безглутенов хляб
  • Не споделяйте гофретници, тъй като те са трудни за пълно почистване
  • Не пържете храни без глутен в масло, което е използвано за пържене на други храни
  • Не използвайте повторно вода, която е била използвана за варене на храни, съдържащи глутен (като паста)
  • Съхранявайте храни без глутен в затварящи се торби или пликове
  • Не смесвайте храни без глутен с други в конвенционална фурна, тъй като циркулиращият въздух може да издуха частици наоколо и да доведе до кръстосано замърсяване
  • Не споделяйте кърпи, готварски ръкавици, престилки и т.н. с някой, който готви с глутен

Кухненски инструменти без глутен 

Още веднъжидеалната ситуация е да имате набор от оборудване и прибори, предназначени за приготвяне на храна без глутен, така че всеки да може да бъде поспокоен. Въпреки това, някои уреди могат да се почистят полесно от замърсяване с глутен, отколкото други. Метална тенджера или стъклена чиния могат да се почистят сравнително лесно, но други предмети като тиган са потрудни за почистване след употреба например на хляб, съдържащ глутен. Отделна дъска за рязане „без глутен“ е абсолютно минимално изискване. Дървените уреди (като точилка например) също е найдобре да бъдат отделни. Някои уреди събират трохи и частици и не могат да се използват съвместно. Това например са тостерите и мелниците за зърно, които може да използвате за смилане на брашно. Също така внимавайте с кухненските роботинякои от тях може да са полесни за почистване от други.