Schär | glutenfree Products - Виното без глутен ли е?

Виното без глутен ли е?

Продукти

Виното винаги е било предпочитаната алкохолна напитка за тези, които спазват безглутенова диета

Това е така, защото за разлика от бирата и много спиртни напитки, виното е естествено без глутен, което означава, че в повечето случаи страдащите от целиакия и хора с чувствителност към глутен могат да му се насладят без притеснение. Научете повече в статията!

Червеното вино без глутен ли е?

Червеното вино се прави от гроздов сок, който е ферментирал и отлежал и в резултат на това е естествено без глутен. Независимо дали идва от Франция, Испания, Чили или Австралия или е направено от грозде Пино Ноар, Темпранийо или Каберне Совиньон, червеното вино би трябвало да е безопасно за пиене – което означава, че съдържанието му на глутен е под прието (в много страни) ниво от 20 части на милион (ppm).

 

Шампанското без глутен ли е?

Това, което важи за червеното вино, важи за всички видове вина. Шампанското и други газирани вина, включително Prosecco и Cava, заедно с бяло вино, розе и вина като портвайн и шери са просто ферментирал гроздов сок и следователно без глутен. Все пак има един вид вино, за което винаги трябва да внимавате – охладените напитки и вина с плодов вкус. Те използват вино като основа, но се добавят допълнителни аромати и оцветители. Макар че такива добавки не съдържат непременно глутен, не можете да сте сигурни, че няма. Не забравяйте да прочетете етикета винаги.

 

Кръстосан контакт в процесите на производство на вино

Има няколко начина, по които виното може да бъде кръстосано замърсено с глутен по време на производството: когато пшеничният глутен се използва като избистрящ агент и когато пшенична паста се използва за запечатване на дървени бъчви. Но те обикновено не въвеждат достатъчно глутен, за да предизвикат реакция.

Избистрящите агенти се използват за избистряне на виното, за да се отстранят частици от крайния продукт. Много вещества се използват за това, включително глина, яйчен белтък, желатин, черупки от ракообразни и също, но много рядко, пшеничен глутен, който може да създаде проблеми с кръстосано замърсяване. Производителите на вино не са задължени да включват това на етикетите си, така че проверете за сертификат без глутен или се свържете с винопроизводителя за информация, за да сте сигурни.

Винопроизводителите също понякога използват пшенична паста за запечатване на дървени бъчви, в които отлежават вината. На теория това ще добави само минимално количество глутен към крайното вино – около 5 до 10 ppm, което само най-чувствителните тестове за глутен могат да открият. Но ако установите, че реагирате негативно на определено вино, което е отлежало в дървени бъчви, това може да е причината.

Много производители отлежават вината си в бъчви от неръждаема стомана или бетон и запечатват дървените си бъчви с восък. Нито едно от тях не трябва да представлява риск от замърсяване. Отново, за да сте сигурни, проверете за сертификат без глутен или се свържете с винопроизводителя, за да разберете дали използва дървени бъчви и, ако е така, как ги запечатва.

 

Кои марки вина са без глутен?

Всеки, който е на безглутенова диета, може да се наслади на почти всяка марка вино без притеснение. Независимо дали е класическо испанско червено, отлежало френско Бордо, чаша пенливо италианско просеко, плодов новозеландски совиньон блан, сухо френско шардоне или деликатно розе от Прованс, виното е естествено без глутен. Ако искате да сте сигурни, имайте предвид гореспоменатите проблеми с кръстосаното замърсяване и проверете за сертификат без глутен или се свържете с винопроизводителя за потвърждение. Ако нямате късмета да имате негативна реакция към определена марка вино, просто преминете към нещо различно. Има цял свят от вина без глутен, които само чакат да опитате!