Schär | glutenfree Products - Пълно ръководство за безглутенова диета

Пълно ръководство за безглутенова диета

Продукти

Преминаването към безглутеново хранене може да бъде объркващо, но всъщност е лесно за изпълнение и с правилната информация може да доведе до балансирана диета. Ще ви обясним какво представлява безглутеновият диетичен план, като може да разпечатате PDF файл с безглутенови храни, които ще ви помогнат при пазаруване и планиране на храненето ви.

Какво е безглутенова диета? 

Глутенът е вид протеин, съдържащ се в някои зърнени култури, включително пшеница, ечемик и ръж. В безглутеновата диета се избягват типичните зърнени храни, съдържащи глутен, както и се елиминират преработени храни със съставки, които съдържат глутен, като брашното, което може да се използва за сгъстяване на бутилиран сос. 

Тъй като ечемикът, ръжта и особено пшеницата са много често срещани съставки в хлебните изделия и много видове преработени храни, е необходимо да се внимава и да се подсигури, че диетата е без глутен. 

Но по-голямата част от основните хранителни продукти са без глутен, включително почти всички най-здравословни и полезни съставкиот риба и птиче месо до цялата гама пресни плодове и зеленчуци. 

Причини да започнете безглутенова диета 

Има сериозни състояния, при които е важно да се избягва глутенът, по-специално целиакия или непоносимост към глутен, или чувствителност към глутен, която не е целиакия. 

Целиакията е доживотно автоимунно състояние, при което имунната система на организма атакува собствените си тъкани, когато човек яде глутен, засягайки лигавицата на тънките черва. Хората, които имат това наследствено заболяване, могат да страдат от редица различни симптоми, включително стомашна болка, умора, загуба на тегло и анемия. 

Понастоящем единственото лечение за хора с целиакия е спазването на стриктна безглутенова диета през целия им живот. 

Не е установено колко стриктно някой с чувствителност към глутен, но без целиакия, трябва да се придържа към безглутенова диета. Възможно е някои хора с чувствителност към глутен без целиакия да могат да понасят малки количества глутен, без да се чувстват зле. 

Как да започнете безглутенова диета? 

Първото нещо, в което трябва да се уверите, когато преминавате към безглутенова диета, е, че сте се научили как да идентифицирате кои храни съдържат глутен. Някои може да са очевидникато хляб, приготвен с пшенично брашно. Но други могат да бъдат по-трудни за забелязване. 

Най-лесният начин да идентифицирате безглутеновата храна е да потърсите етикета „без глутен“ и официалния символ на задраскан житен клас на опаковката – нещо, което ще видите на всеки един продукт на Schär. 

Храните с предупреждение за алергени за пшеницата също могат да ви помогнат да забележите продукти с глутен, тъй като има голям шанс съдържанието на пшеница да означава наличие на глутен. Това обаче не е безопасен метод, тъй като има съставки, съдържащи глутен, които не включват пшеница. 

Като изключим пакетираната и преработена храна, има няколко ясни и прости основни концепции, чрез които бързо ще се справите със съставянето на рецепти за безглутенова диета и ще се уверите, че изобщо не е стресиращо. По същество всички пресни плодове и зеленчуци са без глутен, както и прясната риба и прясното месо, а също и яйцата и млякото. Може да откриете, че вашият списък за пазаруване без глутен не е толкова различен от начина, по който е изглеждал преди, и изобщо няма причина да не приготвяте здравословна и вкусна храна за вас и вашето семейство. 

Кои храни не съдържат глутен? 

Това е списък на безглутенови храни, които не съдържат глутен в чистата им форма, което означава, че трябва да се внимава само с преработените им версии. 

  1. 1.Плодове 
  2. Зеленчуци
  3. Месо
  4. Риба и морски дарове
  5. Млечни продукти
  6. Масла и мазнини
  7. Бобови култури и варива
  8. Ядки и семена

Плодове и зеленчуци 

Те са 100% без глутен, стига да са в оригиналната си форма –  набрани и доставени в магазина. Това може да не е случаят с продуктите в преработена форма, каквито са замразените зеленчуци, които може да имат някои добавени аромати, или консервирани плодове и зеленчуци с добавки. Проверката на етикетите за всяка пакетирана храна става втора природа за хората, които се хранят без глутен. 

Месо 

Тук ситуацията е същата: пресните меса, продавани на месарския щанд, обикновено са неподправено 100% чисто месо, но трябва да внимаваме с всичко, което е обработено, като например колбаси. В пакетираните месни продукти, кренвиршите и хамбургерите може да има съставки, съдържащи глутен, като соев сос, брашно или галета. 

Риба и морска храна 

Тези продукти също така са без глутен в прясната си форма, но това не е задължително в преработена. Очевиден пример може да бъде панираната риба, но може да има и други по-малко очевидни съставки в пакетиран рибен продукт или замразена готова храна. 

Млечни продукти 

Стига да са в чиста форма, тези продукти също могат да се консумират, като например млякото. Бутилка мляко е просто мляко и е без глутен, но ако е млечен шейк или смути може да не е така. Малцовият аромат е сред думите, за които трябва да внимавате, особено когато става въпрос за млечни напитки. Това важи и за киселото мляко, сиренето, сладоледа и други продукти на млечна основа: проверете съставките и потърсете предупреждения за алергени и етикети, че не съдържат глутен. Чистото масло и яйцата също могат да се консумират, което означава, че печивата и палачинките все още могат да присъстват на масата ви, но направени с безглутеново брашно. Потърсете рецепти на Schär за вкусни сладкиши и хляб без глутен. 

Мазнини и масла 

Мазнините и маслата също не съдържат глутен, като единственото изключение са някои спрейове за готвене и масла, които съдържат допълнителни съставки. 

Сладки храни 

Захарта, медът и много подсладени напитки също са без глутен. Но много шоколадови закуски и други сладкиши често съдържат глутен. 

Бобови култури и варива 

Фасулът, бобовите растения, ядките и семената са естествено без глутен, въпреки че трябва да внимавате с преработените продукти, които са били овкусени или предварително приготвени със сос. 

Ядки и семена 

Те също не съдържат глутен по принцип, но все пак е добра идея да проверявате етикета, за да сте сигурни. Това важи и за сушените плодове. 

Зърнени култури и храни 

Има много зърнени храни, които не съдържат глутен, включително елда, овес, сладка царевица, просо, киноа, сорго и ориз. Но потърсете гаранции, че продуктът не съдържа глутен, тъй като кръстосаното замърсяване – когато глутен случайно навлиза в производствения процес – е често срещан проблем. 

Какво да избягвате при безглутенова диета 

Много хлебни продукти и бисквити в супермаркета не са безглутенови, но има все повече опции, сред които и тези, предоставени от пълната гама безглутенови храни на Schär, която включва също тестени изделия и основи за пицадва продукта, при които конвенционалната версия включва глутен. 

Преработените храни в опаковани форми трябва да се проверяват и да се внимава с етикетирането. Ако пакетът няма етикет, че не съдържа глутен, най-добре е да погледнете внимателно и да прочетете до края! Много продукти не съдържат глутен, но предупреждават потребителите за риска от кръстосано замърсяване, тъй като фабриката, в която са били преработени, има и други хранителни линии. 

Завинаги ли трябва да се спазва безглутенова диета? 

За човек с целиакия безглутеновата диета е единственото налично лечение за момента, така че трябва да я разглеждате като постоянна промяна в начина, по който се храните. 

За други, които имат чувствителност към глутен без целиакия, не е ясно колко стриктно трябва да се придържат към безглутеновата диет. Възможно е някои хора с чувствителност към глутен без целиакия да могат да понасят малки количества глутен, без да се чувстват зле.