Schär | glutenfree Products - 5 често срещани мита за безглутеновото хранене развенчани

5 често срещани мита за безглутеновото хранене развенчани

Продукти

Разберете истината за често срещаните схващания за безглутеновия начин на хранене. Развенчахме най-големите митове около безглутеновото хранене.

Смята се, че целиакията се е появила около времето на първата агрикултурна революция. Човешките диети са започнали да се променят и някои тела са се адаптирали по-лесно от други.

Въпреки че съществуването на целиакията се е разбирало, истинският причинител – глутенът – не е бил идентифициран до Втората световна война, когато холандският педиатър Willem Karel Dicke забелязал спад в смъртността от целиакия през Датския глад. Доктор Dicke разработил диета без пшеница и, вдъхновен от неговото проучване, английски медицински екип посочил глутенът като причина за целиакията в ранните 1950 години. Целиакията била разпозната като автоимунно заболяване във втората половина на 20-ти век, а безглутеновата диета станала главният начин за лечение.

Поради това, в началото на 21-ви век, се случила революция – специфични храни, хранителни вещества и модели на хранене били демонизирани, особено тези с глутен. Останало обаче голямо недоразумение относно глутена и безглутеновия начин на хранене.

Ето някои истини зад митовете.

Мит #1: безглутеновата диета е по-здравословна по подразбиране

Факт: безглутеновата диета е точно това, което си мислите – хранене, в което глутенът е изключен. Глутенът е протеин, който се открива в пшеница, ръж и ечемик и е причинител на целиакия.

Въпреки че е вярно, че безглутеновата диета е единствената ефективна форма на лечение на целиакия, чувствителност към глутен и други състояния, предизвикани от глутен, то това не означва, че тя е задължително по-здравословна за останалата част от населението. Здравословното хранене се определя от цялостните хранителни избори.

През последните години, комерсиалните храни без глутен стават все по-пулярни. Напълно е възможно човек да се храни без глутен и да консумира главно пакетирани храни, но те могат да са богати на мазнини, захар и калории, точно както и тези с глутен. Именно заради това е важно безглутената диета да се фокусира върху естествените храни без глутен като плодове, зеленчуци и чисти меса.

Мит #2: безглутеновата диета е подходяща за отслабване

Факт: точно както безглутеновите диети не са по-здравословни от други, премахването на храните, съдържащи глутен, не е задължително формула за сваляне на килограми.

Диетите за сваляне на килограми са цялостно разработени с приоритет към хранителните вещества и калориите. Храните с ниски калории, но пък богати на вещества, са често основата на диети, които промотират сваляне на килограми – това обикновено включва цели храни като плодове, зеленчуци и чисти протеини. Целите зърнени храни също са често срещани, така че глутенът не е автоматично изключен.

Размяната на храни, съдържащи глутен, като паста или хляб с техните безглутенови алтернативи не означава задължително, че хранителните вещества или калориите са по-добри.

Мит #3: малко глутен няма да навреди

Факт: индивидуалната чувствителност към глутен се различава при всеки с целиакия и глутенова непоносимост. Просто защото някой няма физически симптоми след малко количество глутен, не означава, че няма проблем.

Целиакията е автоимунно заболяване, което се провокира от глутен. Въпреки че много хора изпитват физически симптоми, истинските последствие от целиакията са на клетъчно ниво. Дори малка следа глутен може да причини вреда на клетките в тънкото черво на човек с целиакия. Заради това е важно да се избягва кръстосаното замърсяване.

Чувствителността към глутен, която не е целиакия, понякога наричана нетолерантност към глутен, е по-малко проучвана от целиакията и някои хора биха могли да толерирант малки количества глутен. Но тъй като това все още се проучва, е по-добре и те да избягват дори следи от глутен.

Мит #4: безглутеновата диета е безвкусна и скучна

Факт: единственото задължително на безглутеновата диета е да не съдържа глутен. Въпреки че много модерни храни се правят с пшенично брашно и други съдържащи глутен съставки, все още има възможности за наслада.

Разнообразието е подправката на живота и може да направите всяка диета по-интересна като добавите малко креативност. Безглутеновите готварски книги, блогове и списание изобилстват и са чудесен начин да се създаде един репертоар от безглутенови рецепти. Плюс, с бленда безглутенови брашна, е лесно да превърнеш всяка глутенова рецепта в такава без глутен.

Въпреки че е важно всяка диета да се върти около цели храни, като плодове, зеленчуци и месо, комерсиалните безглутенови пакетирани продукти, са удобни, когато имаш нужда от тях. Да имаш под ръка безглутенов хляб, паста и снаксове те подсигурява да имаш безопасни опции, дори когато бързаш.

Мит #5: скъпо е да следваш безглутенова диета

Факт: безглутеновите версии на задължителните храни като хляб са по-скъпи от класическите, вярно е. Но всяка диета може да бъде скъпа, ако се върти около пакетирани храни.

Глобално казано е мит, че здравословното хранене е скъпо. Колко пари ще отделя човек за храна, зависи изцяло от него, без значение дали има или няма глутен в храната. Чрез седмично плануване и пазаруване в по-големи количества, всичко може да стане по-бюджетно.

С подходящо плануване, е лесно храненето да се върти около естествено безглутенови храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни и протеини. Да имаш наблизо и някои пакетирани безглутенови храни е добра идея, но не е нужно да пълниш шкафа със скъпи продукти.

Нов си в безглутеновата диета и не знаеш откъде да започнеш? Открий рецепти, съвети и безглутенови ресурси на schaer.com