Schär | glutenfree Products - Автоимунни заболявания и алергии

Автоимунни заболявания и алергии

Продукти

Научете за различните причини, симптоми и реакции между автоимунни заболявания, алергии и непоносимост. Те не са еднакви!

Какво е автоимунно заболяване?

Имунната система защитава тялото ни срещу болести и инфекции. Но в някои случаи имунната система не функционира добре и погрешно атакува здрави клетки, тъкани и органи. Състоянието, в резултат на това, се нарича автоимунно заболяване.

Учените всъщност познават повече от 80 автоимунни заболявания. Някои са добре познати и сравнително често срещани – като целиакия, ревматоиден артрит, диабет тип 1, лупус и множествена склероза, докато други са много по-редки и трудни за диагностициране.

Повечето автоимунни заболявания нямат лечение и изискват полагане на усилия през целия живот за облекчаване на симптомите.

Алергиите автоимунно заболяване ли са?

Понякога хората имат непоносимост към определени храни, като непоносимостта към лактозата е най-честият пример. Непоносимостта е различна по това, че имунната система всъщност не участва. Реакцията обикновено е ограничена до храносмилателния тракт, с неприятни, но не тежки симптоми като диария или гадене.

Хранителната непоносимост е различна от хранителната алергия по това, че не винаги предизвиква незабавна реакция – тя може да се появи часове след консумацията на храната или да се натрупа постепенно с течение на времето. Също така често е възможно човек с хранителна непоносимост да консумира малки количества от дадена храна, докато при алергия дори малко количество от алергена е достатъчно, за да предизвика реакция на имунната система.

Автоимунни заболявания и алергии: прилики и разлики

 

Както автоимунните заболявания, така и алергиите често се появяват, когато човек има генетична предразположеност; с други думи – те се появяват в семейството. Алергията към мляко например е по-честа при деца, чиито родители също имат алергии. Целиакията, автоимунно заболяване, свързано с реакцията на организма към глутен, се среща почти само при хора с определен генетичен вариант. Въпреки това, се знае малко защо алергията или автоимунното заболяване се отключват при някои хора, а не при други, дори когато имат генетично предразположение.

Една от ключовите разлики между автоимунните заболявания и алергиите е, че алергиите могат да се появяват и изчезнат, особено при деца, докато автоимунните заболявания обикновено са състояния през целия живот. Симптомите също са напълно различни.

Например, алергиите предизвикват внезапен шок на системата, докато автоимунните заболявания причиняват прогресивно увреждане на тъканите и органите в тялото, ако не се лекуват.

Могат ли автоимунните заболявания да бъдат причинени от хранителни алергии?

Точната причина за автоимунните заболявания остава неизвестна. Една възможна теория е, че някои микроорганизми (бактерии или вируси) или лекарства могат да предизвикат промени, които объркват имунната система. В много случаи също изглежда, че хората имат генетична предразположеност към развитие на дадено автоимунно заболяване, какъвто е случаят с целиакия.

Друга теория е, че алергиите могат да предизвикат автоимунни заболявания по начин, който все още не е правилно разбран. Изследователите са установили връзка между алергията към орехи и автоимунно заболяване, което засяга кожата, наречено пемфигус вулгарис. Излагането на ореховия алерген при някои индивиди изглежда действа като отключващ фактор за кожното заболяване.

Предстоят още много открития по отношение на имунната система и това, което предизвиква алергии и автоимунни заболявания.