Schär | glutenfree Products - Всичко за непоносимостта към глутен, известна още като чувствителност към глутен без целиакия

Всичко за непоносимостта към глутен, известна още като чувствителност към глутен без целиакия

Продукти

Чувствителността към глутен без целиакия (NCGS) е по-често срещан проблем, отколкото си мислите. Обясняваме симптомите и признаците, за да можете да определите дали страдате от него. 

Някои хора са изненадани, когато не са диагностицирани с целиакиясъстояние, причинено от автоимунна реакция към наличието на глутен в червата. В такива случаи може да се окаже, че глутенът, протеин, открит в зърнените култури пшеница, ечемик и ръж, е причината за техните симптоми, но това, което ги причинява, не е автоимунна реакция. 

NCGS предизвиква подобни на целиакия външни симптоми и всички типични състояния, като те отново са причинени от реакция към глутен в диетата. 

Какво представлява чувствителността към глутен без целиакия (NCGS)? 

NCGS е термин, използван за описване на състоянието на хора, които не понасят глутен в храната си и изпитват симптоми, подобни на тези, които имат целиакия – но без същия вид чревно увреждане, както при случаите на целиакия. 

При целиакия имунната система насочва антителата да атакуват глутена, причинявайки увреждане на лигавицата на тънките черва, където се извършва 90% от храносмилането и усвояването на храната. Външните симптоми са много и разнообразни, включително умора, малабсорбция на хранителни вещества, диария, подуване на корема, обриви и запек, наред с други. 

Всеки, който мисли, че може да има целиакия, трябва да си направи кръвен тест като първа стъпка към диагностицирането на състоянието. Отрицателният резултат може да бъде объркващ, ако човек вярва, че глутенът причинява симптомите му. Може да се окаже, че въпреки че няма целиакия, той страда от чувствителност към глутен, която не е целиакия. 

NCGS засяга около 18 милиона души в Съединените щати – повече от шест пъти повече от хората, които имат целиакия. 

Може ли да имате NCGS, а не целиакия? 

NCGS е името на състоянието, когато човек изпитва реакция към глутен в храната си, но няма целиакия, която, както видяхме, е автоимунно състояние, което причинява дългосрочно увреждане на червата. Целиакията е постоянна винаги. 

Причини за чувствителност към глутен без целиакия 

Точните причини и произход на NCGS остават неясни. Изследванията показват, че това състояние не е нито автоимунна реакция като целиакия, нито алергична реакция като например алергията към пшеница. Автоимунните антитела като при целиакия не участват, но имунологичните механизми могат да играят известна роля. 

Някои изследвания показват, че глутенът сам по себе си може да не е отговорен за симптомите, предизвикани от състоянието, известно като непоносимост или чувствителност към глутен. Вместо това е възможно FODMAPs, група от лошо смилаеми въглехидрати, да причиняват симптомите. Пшеница, ечемик и ръж – зърнените храни, които съдържат глутен – са с високо съдържание на FODMAP. 

Друга възможност е, че инхибиторите на амилаза-трипсин (ATIs), молекули, намиращи се в пшеница, ечемик и ръж, може да предизвикат реакцията, която възниква при тези с чувствителност към глутен. 

Чести признаци и симптоми на NCGS 

Подобно на целиакията, чувствителността към глутен често се диагностицира погрешно, тъй като може да се прояви в толкова широк набор от симптоми. Ето някои от основните симптоми на чувствителност към глутен: 

  • Подуване на корема 

Това е усещане за подуване или пълно с газове след хранене и е много често срещан симптом за чувствителност към глутен. Всъщност едно проучване показа, че 87% от хората, за които се подозира, че имат това състояние, изпитват редовно подуване на корема. 

  • Диария 

Случайната диария обикновено не е причина за безпокойство, но ако се случва редовно, може да е симптом на чувствителност към глутен, свързана с възпаление в червата. Повече от 50% от хората, които имат чувствителност към глутен, изпитват редовна диария. 

  • Запек 

Не толкова често като диарията, но около 25% от хората с чувствителност към глутен страдат от запек. 

  • Болка в корема 

Въпреки че коремната болка и спазми могат да бъдат свързани с много здравословни проблеми, това е единственият най-често срещан симптом на NCGS, засягащ до 83% от страдащите. 

  • Главоболие 

Мигрената засяга повече от 20% от хората в даден момент от живота им, но изследванията показват, че хората с непоносимост към глутен са по-склонни към мигрена от останалите. 

  • Умора 

Някои проучвания показват, че 60% до 82% от хората с непоносимост към глутен изпитват честа умора и отпадналост. 

  • Кожни проблеми 

NCGS може да допринесе за кожни проблеми като псориазис, алопеция и хронична уртикария, както и състояние на кожата с мехури, известно като дерматит херпетиформис. 

  • Болки в ставите 

Някои изследвания предполагат, че хората с разстройства, свързани с глутена, имат свръхчувствителна нервна система, която може да допринесе за болки в ставите и мускулите. Глутенът може също така да предизвика възпаление при хора, които са чувствителни към него, което води до широко разпространена болка в ставите. 

  • Изтръпване 

Изтръпването или изтръпването на ръцете и краката е изненадващ симптом на NCGS. Точната причина е неизвестна, но може да е свързана с антитела, произведени от имунната система в случаи на непоносимост към глутен. 

  • Замайване 

Този симптом засяга приблизително 40% от хората с NCGS и точната причина за него е неизвестна. Замайването е неспособност за ясно мислене, която също има замъглен ефект и чувство на умствена умора. 

Тези симптоми и други, включително гадене, могат да се появят във всяка комбинация, което прави изключително трудно точното диагностициране на чувствителността към глутен. Ако се притеснявате, че имате някои от симптомите в този списък, може би си струва да говорите с лекар ви. Може да се нуждаете от кръвни изследвания или други клинични изследвания, за да определите дали имате целиакия и, ако не, дали може да е чувствителност към глутен. 

Как да тествате за непоносимост или чувствителност към глутен 

Все още няма никакви тестове за NCGS, които да са приети от медицинската общност като надеждни. Това означава, че начинът за диагностициране на NCGS е чрез процес на изключване, елиминиране на глутен от диетата. 

Ако тестовете за целиакия и алергията към пшеница са се оказали отрицателни, вашият лекар вероятно ще препоръча диета за елиминиране на глутена. Ако симптомите се подобрят, тогава е вероятно да имате чувствителност към глутен, която не е целиакия. 

Моля, имайте предвид, че преди тестване за целиакия е важно да не променяте диетата си, така че автоимунната реакция към наличието на глутен все още да е налице. 

Съвети за справяне с непоносимостта към глутен

ко имате положителен тест за целиакия или сте диагностицирани с непоносимост към глутен, единственият ефективен начин на действие е да следвате стриктна безглутенова диета, която ще доведе до изчезване на симптомите. Вече няма да можете да ядете храни, които съдържат ечемик, ръж, пшеница, включително фарина, грахам брашно, грис, твърд кускус и лимец. 

Ще трябва да научите кои храни съдържат глутен и трябва да отделите известно време за четене на етикетите на преработени и пакетирани храни за указания. Ако дадена храна съдържа пшеница, ръж или ечемик под някаква форма, тогава ще присъства глутен. Внимавайте с кръстосано замърсяване в хранителни продукти или при хранене извън дома. 

Когато купувате пакетирани храни без глутен, търсете продукти с надпис „сертифицирани без глутен“, за да гарантирате максимална безопасност. Всички продукти на Schär са сертифицирани без глутен и са направени от качествени съставки.