Schär | glutenfree Products - Всичко за царевичното нишесте

Всичко за царевичното нишесте

Продукти

Както и да го наричате – царевично нишесте, царевично брашно или просто нишесте – царевичното нишесте е задължителна съставка в кухните и рецептите по целия свят.

To придава на нашите супи, яхнии и кремове плътна и кремообразна консистенция. A когато се направи на царевичен сироп, подслажда нашите десерти и напитки. За хората, които се хранят без глутен, церевичното нишесте е предпочитан сгъстител, тъй като основният компонент – царевицата – е естествено без глутен. Но цялото царевично нишесте, което купувате в магазините, ли е напълно без глутен?

Тук разглеждаме по-отблизо тази основна храна за готвене, за да определим степента, в която е съвместима с диета без глутен и как да се уверите, че вашето царевично нишесте винаги е безопасно, особено за хората с целиакия.

Какво е царевично нишесте?

Царевичното нишесте е фин, бял прах за готвене и бакпулвер, получен от царевични зърна. Получава се чрез отделяне на нишестето от съдържанието на фибри, протеини и масло в царевичните зърна чрез процес на почистване, измиване и смилане.

А модифицирано царевично нишесте?

Модифицираното царевично нишесте е просто царевично нишесте, което е променено или преработено по някакъв начин, за да се подобрят естествените му свойства и да стане по-подходящо за определени кулинарни цели. Някои цели на модификацията включват повишаване на способността му да издържа на по-високи температури, удължаване или съкращаване на времето за желатинизиране и подобряване на консистенцията на преработените храни.

Царевичното нишесте без глутен ли е?

Царевицата е естествено безглутеново зърно и тъй като царевичното нишесте се извлича изцяло от самото царевично зърно, царевичното нишесте по своята същност също не съдържа глутен. Въпреки това, може да има изключения, когато става въпрос за определени търговски произведени царевични нишестета.

Защо не цялото царевично нишесте е без глутен?

Някои царевични нишестета се преработват от същото оборудване и в същите съоръжения като тези, използвани за обработка на други съдържащи глутен зърна и продукти. Това означава, че всяко царевично нишесте, произведено в съвместни съоръжения, вероятно е замърсено с глутен. Ето защо, когато купувате царевично нишесте, е важно внимателно да проверите опаковката за сертифициран етикет без глутен, за да сте сигурни, че царевичното нишесте, което купувате, е годно за консумация за хора с целиакия.

За какво се използва царевичното нишесте?

Царевичното нишесте най-често се използва като сгъстител, придавайки на пълнежи за пайове, сосове, сосове, яхнии, супи и кремове (за да назовем само няколко) тяхната богата консистенция. Но също така се използва като стабилизатор, емулгатор и за приготвяне на царевичен сироп, а дори може да се използва като частичен заместител на други брашна в безглутенови печива.

Пшенично нишесте СРЕЩУ царевично нишесте

Пшеничното и царевичното нишесте са фини бели прахове, които, ако са сертифицирано без глутен, могат безопасно да се използват при готвене без глутен за сгъстяване на сосове, стабилизиране на десерти и емулгиране на салатни дресинги. Голямата разлика между тях е, че царевичното нишесте е естествено без глутен, докато пшеничното нишесте, тъй като е направено от пшеница, съдържа следи от глутен.

Докато нивото на следи от глутен е не повече от 20 части на милион – нивото на следи, считано от световните агенции за хранителни стандарти за безопасно за хора с целиакия – тогава пшеничното нишесте е подходящо за хора, които се хранят без глутен. Например, ние в Schär използваме сертифицирано безглутеново пшенично нишесте, за да направим нашите безглутенови кроасани à la française вкусно, леки и въздушни. Ако попаднете на пшенично нишесте, което обаче не е сертифицирано без глутен, по-добре го избягвайте!

Ползи от царевично нишесте

Основните ползи от царевичното нишесте са свързани с неговите кулинарни функции. Той е много по-мощен сгъстител от брашното, което означава, че трябва да използвате много по-малко от него, за да получите същия или дори по-добър ефект. Също така е безопасен начин (при условие че проверите опаковката) за подобряване на текстурата на готвенето без глутен – може да се добавя в смеси за тесто, за да стане печеното без глутен по-пухкаво, да се разбива в яйца, за да станат омлетите по-пухкави и да се намазва върху пържено пиле (преди пържене), за да увеличите хрупкавостта.

Допълнителен бонус е, че когато се съхранява при правилните условия, царевичното нишесте може да издържи почти безкрайно, благодарение на липсата на нетраен протеин или съдържание на мазнини.

Безглутенови продукти и рецепти с царевично нишесте

Царевичното нишесте е това, което прави някои от най-продаваните храни на Schär толкова богати, кремообразни и чудесни. И можете да бъдете сигурни, че цялото ни царевично нишесте е сертифицирано без глутен – ние извършваме одити в съоръженията на всички наши доставчици на царевично нишесте, за да сме сигурни, че използваме само царевично нишесте, което е произведено в среди, които са напълно свободни от риска от замърсяване с глутен.

Ще откриете, че царевичното нишесте добавя вискозитет към повечето продукти в нашата гама – от нашата безглутенова лазаня до нашето тирамису. Ще откриете също така, че обединява нашите сладки и солени закуски, като нашите мини мъфини и нашите зърнени крекери. И дори ще откриете, че допълва нашата гама от пици без глутен.

Царевично нишесте по време на диета без глутен

Както видяхме, царевичното нишесте е напълно съвместимо с храненето без глутен, стига да купувате такова, за което гарантирано няма никакъв риск от замърсяване с глутен.

Въпреки че не съдържа много хранителни вещества, царевичното нишесте е жизненоважна съставка за подобряване на текстурата и консистенцията на храни без глутен. И не забравяйте, че въпреки че може да е богато на нишестени въглехидрати, трябва да разбъркате само малко, за да постигнете желания ефект.

Има много начини, по които можете да използвате царевично нишесте в собственото си безглутеново готвене. За вдъхновение относно различните неща, които можете да правите с него, разгледайте нашите рецепти за безглутеново пиле със сусам, безглутенови ябълки или пай с шоколадов пудинг.