Schär | glutenfree Products - Фруктанова непоносимост и списък с храни

Фруктанова непоносимост и списък с храни

Продукти

Фруктаните са естествени въглехидрати, които се откриват в много храни – от зърнени и бобови до някои плодове и зеленчуци.

Храносмилателният тракт на човека не може да храносмели фруктаните успешно и някои хора са нетолерантни към тях. Разберете кои храни съдържат фруктани и как да започнете с диета с ниско съдържание на фруктани.

Какво са фруктаните?

Фруктан е молекула, която се състои от фруктозни молекули, събрани заедно с молекула глюкоза в край. Фруктаните са захари, които са част от FODMAP групата въглехидрати, които може да предизвикат стомашни неразположения. Намаляването на фруктаните може да помогне в някои случаи на състояния като СРЧ (синдром на раздразненото черво), където натрупването на ферментация в дебелото черво е ключова причина за абдоминално подуване, болка, както и диария, запек и други. Фруктаните са трудни за избягване, тъй като се откриват в храни като пшеница, лук, чесън, аспержи, бобови, диня и много други и всъщност са част от повечето храни за балснирано и здравословно хранене.

Какво е непоносимост към фруктани?

Човешката храносмилателна система няма способност да разгражда напълно молекулите на фруктаните, за да ги разпадне до фруктоза и глюкоза. Проучвания показват, че човек абсорбира между 5% и 15% фруктани в тънкото черво, което им позволява да достигнат дебелото черво. Там, бактериите, които естествено се откриват, ферментират фруктаните. Този процес може да предизвика различни нива на дискомфорт при различните хора, включително болка или неприятни симптоми като подуване и диария.

Причини и симптоми за непоносимост към фруктани

Причините за непоносимост към фруктани не са добре разбрани. Някои хора изглежда имат по-малък капацитет от други да храносмилат и абсорбират фруктаните, а други изпитват по-силни симптоми в резултат на ферментирането на неабсорбираните захари.

Ако имате непоносимост към фруктани, може да изпитвате симптоми като газове, подуване, уригване, запек или диария.

Ако изпитвате такива симптоми регулярно, е добра идея да го обсъдите с лекар. Диагностицирането на непоносимостта към фруктани е все още нещо ново, но както и с другите непоносимости към захари (като фруктозна непоносимост), тестовете с дъх може да са добър начин за диагностика, тъй като измерват количеството газове от ферментацията, но разбира се, резултатите не гарантират точна диагноза.

Фруктани и СРЧ

Симптомите и причините на непоносимост към фруктани са много подобни на тези на СРЧ (синдром на раздразненото черво или IBS). СРЧ е заболяване, което засяга дебелото черво и може да се провокира от определени храни, стрес, хормонални промени и други заболявания, свързани с чревния тракт. Пациенти, които имат хранителни непоносимости, свързани със СРЧ може да имат затруднения с фруктаните, както и с другите ферментируеми въглехидрати. Някои хора със СРЧ могат да консумират различни храни с фруктани, но е важно да имате предвид, че двете състояния може да са свързани при някои хора.

В опит да откриете кои храни предизвикват симптомите при подозиране на СРЧ и непоносимост към фруктани, лекарят или диетологът може да препоръча анализ как тялото реагира на FODMAP храните, които са богати на захари и водят до ферментация. Най-добрият начин за наблюдение е елиминирането им и след това проследяване какво става, когато се върнат в диетата.

Фруктани и глутен

Глутенът е протеин, който се открива в някои зърнени храни, особено пшеница, ечемик и ръж. Храносмилателни разстройства, свързани с глутен, включват целиакия (автоимунно заболяване, предизвикано от глутен) и глутенова нетолерантност, често наричана не целиакова глутенова чувствителност. Имайки предвид, че пшеница, спелта, ръж и ечемик са и високо фруктанови храни, освен че съдържат глутен, може да бъде трудно да се прецени дали проблемите са поради глутена или друг компонент.

Целиакията може да бъде тествана и диагноситицирана до голяма степен и сигурност. Но чувствителността, която не е целиакия е по-трудна за диагностициране, така че всеки, който смята, че има непоносимост или чувствителност към глутен, трябва да има предвид, че не е ясно дали симптомите след консумация на храни, съдържащи глутен, са заради самия глутен или друг компонент в тези храни, като фруктаните.

Списък с храни, богати на фруктани

Ако лекарят Ви смята, че може да имате непоносимост към фруктани, ще имате нужда от списък с храни, богати на фруктани, за да уточните какво предизвиква симптомите. Храните, богати на фруктани включват:

Зърнени: пшеница, спелта, ръж и ечемик

Плодове:

диня, нектарина, грейпфрут, райска ябълка, нар, сливи, узрели банани, фурми, сушени сливи и стафиди

Зеленчуци:

лук, чесън, праз, артишок, аспержи, цвекло, Брюкселско зеле, Савойско зеле, фенел и грах

Бобови:

боб, черен боб, боб Мунг, зелен боб, боб Лима, грах

Ядки:

кашу и шамфъстък

Други:

цикория и някои соеви продукти

Хранене с намалени фруктани

Как да избягвате фруктани? Въпреки че някои храни, богати на фруктани, са много често срещани, има начин да бъдат заменени. Например, зърнени храни, които съдържат фруктани, могат да се заменят с такива без глутен, като елда, овесени ядки, киноа, тапиока и кафяв ориз. Лукът и повечето му алтернативи са богати на фруктани, но например Испанският лук е по-беден от останалите.

Съвети как да се справите с непоносимост към фруктани

Ако подозирате, че имате непоносимост към фруктани, трябва да се консултирате с гастроентеролог и/или диетолог. Медицински професионалист може да създаде начин на хранене, в който да избягвате консумация на фруктани за определен период от време, за да видите дали ще изчезнат симптомите.

След първоначалната елиминация на фруктани, трябва постепенно да добавите храни, съдържащи фруктани, към храненето си, за да определите индивидуалната си толерантност. Добра идея е да се спазва хранителен дневник, за да се анализират резултатите. Храненето, бедно на FODMAP храни, разработено от Melbourne’s Monash University, действа на същия принцип. Идеята не е да се елиминират всички храни завинаги, но да се уверим във влиянието на всяка една от тях.

Преди да предприемете промени в храненето си, е важно да потърсите съвет от лекар или диетолог, за да се уверите, че се храните по начин, който е подходящ за нуждите ви.