Schär | glutenfree Products - Глутен в лекарствата

Глутен в лекарствата

Продукти

За хората с целиакия или чувствителност към глутен без целиакия (NCGS) гаранцията, че храната, която консумират, не съдържа глутен, може да бъде предизвикателство

 

За жалост, опасността от поглъщането на глутен не свършва с храната, тъй като глутенът може да присъства дори в лекарства.

Малко лекарства, отпускани с рецепта, съдържат глутен, но е разумно всички да бъдат проверени, тъй като настоящите разпоредби за етикетиране не включват строго изискване за предупреждение за възможно наличие на глутен. Разберете как да идентифицирате възможното наличие на глутен в лекарствата и открийте списък с лекарства без глутен.

 

Как да разпознаем глутена в лекарствата

Въпреки че глутенът не се използва като средство за лечение сам по себе си, той може да присъства в лекарствата под формата на пълнеж (помощно вещество). Помощните вещества са вещества, които са използвани в лекарства, за да свързват други съставки и да допринасят за стабилността на продукта, удължавайки срока му на годност например.

Ако имате целиакия или друга форма на непоносимост към глутен, има няколко стъпки, които да предприемете, за да сте сигурни, че дадено лекарство е безопасно за вас. Първо, ако лекарството е с рецепта, консултирайте се с лекаря, който го предписва. Проверете съставките в листовката или на уебсайта на производителя. Можете да се консултирате с различни онлайн ресурси, които редовно се актуализират с информация.

Когато преглеждате информацията за дадено лекарство, неактивните съставки, които могат да се считат за „червени знамена“, предупреждаващи за потенциално наличие на глутен, са термините пшеница, модифицирано нишесте (освен ако не е посочено, че е картофено нишесте или друг източник без глутен), декстрати (ако източникът не е посочен), декстрин (ако източникът не е посочен), декстрималтоза (съдържа ечемичен малц) и оцветител карамел (може да съдържа малц).

Различните страни имат различни правила и подходи към етикетирането на глутен в медицината. В САЩ FDA има проект на насоки за производителите на лекарства да включат в етикета си декларация за безглутенови продукти и да предоставят точна информация дали техните продукти съдържат глутен или не. Но лекарствата реално все още не са законово задължени да етикетират за глутен, докато продукти като витамини и минерали трябва да съдържат по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен, ако са етикетирани без глутен. Подкрепят се инициативи, за да се направи етикетирането за глутен изискване за всички лекарства.

В Обединеното кралство съветът на асоциацията Celiac UK е да се проверява листовката с информация за пациента на всяко лекарство за пшенично нишесте. Това обикновено е придружено от изявление, че лекарството е подходящо за хора с целиакия поради изключително ниското съдържание на глутен в използвания вид пшенично нишесте и предупреждение, че продуктът не трябва да се приема от хора с алергия към пшеница.

 

Списък с лекарства без глутен

Понякога информацията, която може да се извлече от лекаря, предписващ лекарството, и от листовката с информация за продукта не е абсолютно задоволителна. Съставките, които имат потенциал да съдържат глутен, могат да бъдат изброени, но без конкретна информация в какво количество присъства глутенът.

Уебсайтът Gluten Free Drugs предлага изобилие от информация за конкретни лекарства. Азбучният списък с лекарства в сайта използва цифрова система, в която 1 означава без глутен, 2 е за продукти, които почти сигурно са безопасни, въпреки че производителят не гарантира, че са без глутен, а 3, 4 и 5 предоставят други категории за пълен оценка на всеки продукт. Списъкът също така отчита наличието на различни нишестета, лактоза и соя в лекарствата.

 

Какво да направя, ако не съм сигурен дали има глутен в лекарствата ми?

Ако не сте сигурни дали в лекарството има глутен, трябва да продължите да го приемате, докато се консултирате – трябва да говорите с лекар или фармацевт, но може също да се наложи да се обадите на производителя, за да попитате за източниците на неактивните съставки на лекарството, както и за техните производствени процеси и какви опити се правят, за да предотврати замърсяване с глутен.

Дори ако изпитвате симптоми като страничен ефект от лекарството, което приемате, важно е да потърсите професионален съвет, преди да заключите, че това е реакция към глутен. Захарните алкохоли в лекарствата например могат да причинят стомашни неразположения. След като сте изчерпали всички възможности за информация, ще знаете дали трябва да потърсите алтернативно лекарство или вашето е без глутен.