Schär | glutenfree Products - Та какво е глутен?

Та какво е глутен?

Продукти

Има повече капани за глутена, отколкото предполагаш … 

например суши. Въпреки че оризът, рибата и водораслите (нори) не са проблемни, някои ресторанти използват малц или бирен оцет за подправяне на суши. Класическият оцет е оризов и не съдържа глутен, но другите видове често съдържат, както и соевият сос

Ако искате да живеете живот без глутен, имате нужда от правилната храна. Глутенът се съдържа естествено в зърнени култури като пшеница, лимец, ръж и ечемик. Така че за брашното, печивата и тестените изделия са необходими алтернативи на конвенционалните продукти. Но трябва да внимавате и при избора на готови ястия, подправки, сосове, колбаси и месни продукти и напитки. 

Глутенът е протеин, който се среща в много зърнени култури като пшеница, лимец, ръж и ечемик. Глутенът помага на съставките в печивата да се слепят. Той обаче не е от съществено значение за нашето тяло, което прави възможна безглутеновата диета през целия живот. Всъщност някои хора нямат друг избор, като например тези с целиакия. При хора с това автоимунно заболяване консумацията на глутен причинява възпаление на тънките черва. 

ВАЖНО: Важно е да не правите никакви промени в диетата си, докато не се консултирате със здравен специалист. Ако смятате, че глутенът може да е причината за вашите симптоми, говорете с вашия лекар за организиране на подходящи тестове. Трябва да продължите да консумирате глутен редовно през цялата процедура на тестване. 

Естествено без глутен 

Ако искате да се насладите на живота без глутен, имате нужда от правилните храни. 

Следните хранителни продукти са естествено без глутен: 

 • плодове и зеленчуци 
 • мляко и млечни продукти 
 • яйца, риба и месо 
 • мазнина, като масло и олио 
 • билки 
 • подправки като сол и черен пипер 

Безглутеновите зърнени алтернативи включват просо, ориз, царевица, елда , картофи и дори овес, при условие че идват от контролирано отглеждане без глутен. 

Важно е да имате предвид, че за брашно, тестени изделия, хляб, крекери, бисквити, торти и други печива са необходими безглутенови алтернативи на конвенционалните продукти, направени от пшеница, лимец, ръж и ечемик. 

Открийте скрития глутен

Но глутен може да се съдържа и в редица други храни, дори там, където наймалко очаквате. Глутенът често е скрит в следните храни: 

 • готови ястия 
 • смеси от подправки 
 • сосове 
 • колбаси и готови месни продукти 
 • напитки 

Поради тази причина е особено важно винаги внимателно да проверявате списъка на съставките и в случай на съмнение да не купувате този продукт. 

Храните без глутен са етикетирани 

Храните се определят като безглутенови, ако съдържат помалко от 20 мг глутен на кг. Това означава, че когато пазарувате, винаги трябва да проверявате списъка със съставките на опаковката, за да откриете скрития глутен. Продуктите без глутен са етикетирани като „без глутен“ или имат символа на житен клас с кръст върху опаковката. 

Какво можете да ядете? 

Проверете тук какво можете да консумирате и къде е подобре да бъдете внимателни.