Schär | glutenfree Products - Целиакия: клиничен хамелеон

Целиакия: клиничен хамелеон

Продукти

широк спектър от симптоми и съпътстващи състояния 

Мислиш ли, че глутенът може да предизвиква някои от симптомите ти? Ако да, със сигурност ще се заинтересоваш да научиш повече за целиакията и какви съпътстващи състояния могат да бъдат свързани с нея. 

Целиакията се проявява с множество симптоми, вариращи от подуване на корема до мехури по кожата. Съпътстващите състояния могат да включват непоносимост към лактоза, остеопороза, както и други разстройства. Това автоимунно състояние може първоначално да се появи в ранна детска възраст, както и в понапреднала. С тези широкообхватни характеристики целиакията е истински хамелеон, който може да бъде изключително труден за диагностициране 

При хора с целиакия консумацията на глутен причинява хронично възпаление на тънките черва. Това може да засегне различни органи и системи в тялото – и да предизвика набор от симптоми с различна степен на тежест. Индивидите с целиакия могат дори да бъдат напълно асимптоматични. Разнообразните прояви на болестта могат да накарат много случаи да останат неоткрити в продължение на години. Тъй като всички видове целиакия са свързани с трайно увреждане на лигавицата на тънките черва, е много важно да посетите лекар, ако подозирате, че имате заболяването. 

Възможни симптоми на целиакия   

Целиакията уврежда власинките на чревната лигавица. Понякога това може да доведе до стомашночревни проблеми. Освен чревните, са възможни и пообщи симптоми. В дългосрочен план хроничното възпаление в тънките черва пречи на важни хранителни вещества да бъдат абсорбирани от тялото, което води до дефицити.   

Стомашночревни симптоми 
като: 

 • диария или запек 
 • повръщане (с или без гадене) 
 • усещане за ситост след хранене 
 • подуване 
 • коремна болка 

Общи симптоми
като: 

 • необяснима загуба на тегло 
 • изтощение, умора 
 • мускулна слабост / болка 
 • болки в ставите
 • повтарящи се рани в устата
 • забавен растеж при деца 

Ако някой от тези симптоми продължава повече от четири седмици, експертите съветват да се изследвате за целиакия.   

Съпътстващи състояния на целиакията   

Добре е също така да се изследвате за целиакия, ако имате необясними анормални лабораторни резултати или заболявания като дефицити на витамини и/или минерали, особено на витамин В12, фолиева киселина, желязо или калций. Състояния като анемия или остеопороза също могат да бъдат свързани с целиакия. Повишените чернодробни ензими (трансаминази) също могат да бъдат признак на целиакия. Но списъкът с възможни съпътстващи състояния е още подълъг и включва косопад, непоносимост към лактоза, мигрена, депресия, както и ставни симптоми, неврологични разстройства и дори безплодие. Множество други признаци и симптоми също се наблюдават във връзка с целиакия. Например дерматит херпетиформис е проява на целиакия, характеризираща се със сърбящ обрив със зачервяване и мехури. 

Хора с повишен риск от целиакия

Някои хора имат генетично повишен риск от целиакия, например ако техен роднина има. Индивидите с генетични синдроми като синдром на Даун, синдром на Търнър или синдром на Уилямс също трябва да бъдат тествани за целиакия. Хората с определени автоимунни заболявания също са изложени на поголям риск, като те включват: 

 • диабет тип 1 
 • автоимунни чернодробни заболявания
 • тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс 
 • ревматоиден артрит 

„Поради вариациите на болестта, в нашата медицинска практика трябва да обмисляме целиакията при редица симптоми. Подходящ кръвен тест може да ни помогне да идентифицираме целиакията, която е клиничен хамелеон.(Др Петра Зантъл, общопрактикуващ лекар) 

Смятате ли, че може да имате целиакия? Посетете вашия лекар. 

Без значение какви са симптомите, съпътстващите състояния или рисковите фактори, трябва да посетите Вашия лекар, ако подозирате, че може да имате целиакия. Първата стъпка включва кръвен тест. Ако се открият определени антитела, резултатите се потвърждават чрез вземане на биопсия от тънкото черво. Ако диагнозата се потвърди, строга безглутенова диета дава възможност на червата да се регенерират напълно. Моля, обърнете внимание: Не се въздържайте да ядете глутен преди тестването, защото това може да изкриви резултатите.