Schär | glutenfree Products - Всичко за непоносимостта към лактоза

Всичко за непоносимостта към лактоза

Продукти

Лактозната непоносимост е много често срещан проблем с храносмилането, когато тялото на човек не е в състояние да смила лактозата – вид захар, намираща се главно в млякото и млечните продукти.

Смята се, че около три четвърти от възрастното население на света има някаква форма на непоносимост към лактоза.

Лактозната непоносимост може да се развие във всяка възраст, най-често между 20 и 40 години. Когато човек не може да храносмила лактозата, това води до натрупване на газове в червата.

Повечето хора с непоносимост към лактоза могат да се справят със състоянието, без да се налага да се отказват от всички млечни храни, но трябва да се научат да разбират колко биха могли да консумират без дискомфорт. Малко хора имат толкова тежка непоносимост към лактоза, че да трябва да изключат всички млечни продукти и да внимават с немлечни храни или лекарства, които съдържат лактоза.

Лактозната непоносимост не е алергия към млякото, която да доведе до сърбящ обрив и задух.

Научете всичко за непоносимостта към лактоза и как най-добре да лекувате и управлявате това състояние.

Какво е непоносимост към лактоза?

Когато млякото или друга храна или напитка, съдържаща лактоза, достигне тънките ни черва, ензим, наречен лактаза, трябва да разгради лактозата на захари, наречени глюкоза и галактоза, които могат да се абсорбират в кръвния поток. Ако няма достатъчно лактаза, неабсорбираната лактоза преминава през нашата храносмилателна система до дебелото черво. Лактозата в дебелото черво започва да ферментира поради наличието на бактерии, което води до производството на различни газове и съответно симптоми, свързани с непоносимост към лактоза, като подуване на корема, газове и диария.

В зависимост от основната причина, поради която тялото не произвежда достатъчно лактаза, непоносимостта към лактоза може да бъде временна или постоянна.

Какво причинява непоносимост към лактоза?

Лактозната непоносимост е резултат от липсата на ензима лактаза, който позволява на тялото да смила лактозата. Някои случаи на непоносимост към лактоза са наследени и могат да бъдат постоянни. В други случаи лактазният дефицит е резултат от друго състояние, като например инфекция в храносмилателната система. Това е известно като вторичен лактазен дефицит и неговите ефекти може да са само временни.

Повечето случаи, които се развиват при възрастни, имат генетичен произход и обикновено продължават през целия живот, докато случаите при деца често са причинени от инфекция в червата и могат да продължат само няколко седмици. Постоянните случаи обикновено се причиняват от това, което е известно като първичен лактазен дефицит – неспособност за производство на ензима лактаза, причинена от генетични фактори. Вторичен лактазен дефицит е, когато недостигът на лактаза е причинен от друго здравословно състояние или употребата на определени лекарства.

Видове непоносимост към лактоза и рискови фактори

Генетична или наследствена непоносимост към лактозата? Може ли да развиете непоносимост към лактоза? Отговорът и на двата въпроса е да, понякога. Пълните отговори могат да бъдат разбрани, като се разгледат различните видове лактазна недостатъчност, която е причината за непоносимост към лактоза:

Първична лактазна недостатъчност

Този вид лактазен дефицит се причинява от генетична вариация, която се разпространява в семействoта. Първичният лактазен дефицит се развива, когато производството на лактаза в тялото намалява, тъй като човекът става по-малко зависим от млякото и млечните продукти в диетата си. Това обикновено е след двегодишна възраст, когато кърменето или храненето с адаптирано мляко е спряно, въпреки че симптомите на произтичащата непоносимост към лактоза може да не станат забележими до зряла възраст

Вторична лактазна недостатъчност

Вторичен лактазен дефицит е, когато проблем в тънките черва причинява недостиг на лактаза. Това може да се случи на всяка възраст и може да е резултат от друго заболяване, операция на тънките черва или страничен ефект от определено лекарство.

Сред възможните причини за вторичен лактазен дефицит са:

 • гастроентерит
 • целиакия
 • болест на Крон
 • язвен колит
 • химиотерапия
 • дълги курсове на антибиотици

Спадът в производството на лактаза при вторичен лактазен дефицит може да бъде само временен, но може да се окаже и постоянен, ако е причинен от дългосрочно медицинско състояние.

В по-късен живот е възможно да се развие вторичен лактазен дефицит без някакво конкретно състояние или причина да го отключи, а просто поради факта, че производството на ензима естествено намалява с напредване на възрастта.

Вродена лактазна недостатъчност

Това е рядко наследствено заболяване, което засяга новородените бебета, при което генетичен дефект означава, че засегнатото дете произвежда много малко или никаква лактаза. Генетичната мутация, която причинява вроден лактазен дефицит, се предава по автозомно-рецесивен модел на наследяване. Това означава, че и двамата родители трябва да имат копие на гена, за да предадат заболяването.

Дефицит на лактаза в развитието

Някои бебета, родени преждевременно (преди 37-та гестационна седмица) имат временна непоносимост към лактоза, тъй като тънките им черва не са били напълно развити преди раждането. Това състояние обикновено се подобрява, когато бебето порасне.

Симптоми на непоносимост към лактоза

Как да разберете дали имате непоносимост към лактоза? Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено се появяват в рамките на няколко часа след консумация на храна или напитка, съдържаща лактоза. Тези симптоми могат да включват:

 • метеоризъм
 • диария
 • запек (метанът може да забави времето, необходимо на храната да премине през червата)
 • подут корем
 • стомашни спазми и болка
 • къркорене на стомаха
 • гадене

Диагностика на непоносимост към лактоза

Ако смятате, че може да имате непоносимост към лактоза, важно е да посетите Вашия лекар, за да обсъдите това, тъй като симптомите могат да бъдат подобни на тези на други състояния, включително IBS и целиакия. Ако си записвате какво ядете и пиете и какви симптоми изпитвате, това ще помогне на Вас и Вашия лекар да имате по-ясна представа какво засяга тялото Ви.

Вашият лекар може да предложи премахване на лактозата от вашата диета за две седмици, за да види дали симптомите ще се облекчат. Има и тестове (обикновено водороден дихателен тест), който Вашият лекар може да поиска да проведе, за да потвърди непоносимостта към лактоза, да разбере колко лактаза произвежда тялото Ви или да се опита да определи какво причинява Вашата непоносимост към лактоза.

Лечение на непоносимост към лактоза и диета

Някои случаи на непоносимост към лактоза, причинени от друго състояние, като гастроентерит, ще отзвучат от само себе си след определен период от време.

Ако Вашата непоносимост към лактоза се дължи на първичен лактазен дефицит, няма начин да се опитате да я излекувате. Но трябва да сте в състояние да контролирате симптомите, като направите промени в диетата си, за да намалите или избягвате храни и напитки, съдържащи лактоза. До каква степен трябва да избягвате или напълно да елиминирате лактозата зависи от това колко чувствителен е Вашият организъм към лактозата. Някои хора могат да понасят определено количество лактоза в диетата си, докато други изпитват симптоми след поглъщане на най-малкото количество.

Въпреки че има много продукти без лактоза, които да заменят традиционните млечни храни, консумацията на по-малко продукти с лактоза или пълното им избягване може да означава, че пропускате определени витамини и минерали, ако не внимавате да ги замените по други начини. Това важи особено за калция и витамин D, които са важни за добрия растеж и здравината на костите.

Трябва да обсъдите диетата, която е подходяща за Вас, с Вашия лекар или диетолог. Нуждите на дете и възрастен човек могат да варират по отношение на определени хранителни вещества.

Дългосрочни ефекти от непоносимост към лактоза

Млякото и другите млечни продукти съдържат калций, протеини и витамини, включително витамини А, В12 и D. Лактозата също помага на тялото ви да абсорбира други минерали, като магнезий и цинк.

Ако имате непоносимост към лактоза и се придържате към диета без лактоза или почти такава, получаването на точното количество витамини и минерали може да бъде предизвикателство. Недостатъчният прием на тези витамини и минерали може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като остеопения, остеопороза и дори недохранване.

От съществено значение е да получите правилни насоки относно управлението на диета без лактоза.

Съвети как да управлявате непоносимостта към лактоза

След като сте диагностицирани с непоносимост към лактоза и знаете дали можете да приемате малък прием на лактоза или трябва да я избягвате напълно, време е да създадете диета, която означава, че избягвате симптомите и гарантирате, че получавате всички необходими витамини и минерали. трябва.

Лактозата се съдържа в млякото, независимо дали е от краве, овче или козе мляко, но също така се съдържа в множество млечни продукти, въпреки че може да е по-малко количество, което можете да понесете. Продукти, различни от млякото, които обикновено съдържат лактоза, включват: крема сирене, кисело мляко, сладолед и шейкове и смутита.

Но освен в млечните продукти, лактозата може да присъства и в множество други храни, включително майонеза или крем за салата, бисквити, шоколад, сладкиши, някои видове хляб и хлебни изделия, зърнени закуски, инстантни супи и други готови ястия и дори някои преработени меса. Прочетете внимателно съставките, за да проверите за скрита лактоза.

Ето някои алтернативи, които обикновено не съдържат лактоза:

 • специални продукти без лактоза (мляко, кисело мляко, сирене,..), соево мляко, кисели млека и сирена
 • кисели млека и сирена на кокосова основа
 • бадемово мляко, кисели млека и сирена
 • оризово мляко
 • овесено мляко
 • лешниково мляко

Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате добавки с калций и витамин D.

Може също да намерите за полезно да приемате таблетки или капки, съдържащи заместители на лактазата, които могат да се добавят към млякото или да се приемат преди хранене с храна, съдържаща лактоза.