Schär | glutenfree Products - Всичко за глутеновата непоносимост при децата

Всичко за глутеновата непоносимост при децата

Продукти

Глутенова непоносимост или чувствителността към глутен без целиакия (NCGS) описва хора, които не могат да понасят глутен в храната си и изпитват симптоми, подобни на тези, които имат автоимунно разстройство, целиакия – но не изпитват чревно увреждане, което се случва при хора с целиакия. 

NCGS е много по-често срещана от целиакията и засяга около 18 милиона души в САЩ – повече от шест пъти повече от броя на хората, които имат целиакия. 

Научете всичко, което трябва да знаете за непоносимостта към глутен при децата, от признаци и симптоми до причини, лечение и съвети как да се справите със състоянието. 

Какво представлява непоносимостта към глутен при децата? 

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Тези зърнени култури обикновено се използват за направата на всичко – от хляб до бисквити и хлебни изделия, както и много преработени храни, много от които използват брашно като сгъстител или за други добавки. 

Децата са изложени на глутен, когато спрат да консумират кърма или адаптирано мляко и започнат да ядат зърнени храни, бисквити и хляб. Във всеки момент те могат да развият чувствителност към глутен и да изпитат широк спектър от симптоми. Непоносимостта към глутен не е алергия към глутен. Няма опасност от драматична, животозастрашаваща реакция, каквато може да възникне при типичните алергии. 

Колко често се среща непоносимостта към глутен при децата? Много често се среща при деца и населението като цяло. До 6% от хората имат NCGS. 

Какво причинява непоносимост към глутен при децата? 

Точната причина и произходът на непоносимостта към глутен остават неясни. Изследванията показват, че това състояние не е нито автоимунна реакция, като целиакия, нито алергична реакция, като алергията към пшеница. 

Някои изследвания показват, че глутенът сам по себе си може да не е отговорен за симптомите, свързани с NCGS. Вместо това е възможно FODMAPs, група от лошо смилаеми въглехидрати, да предизвикват симптомите. Пшеница, ечемик и ръж – зърнените храни, които съдържат глутен – са с високо съдържание на FODMAP. 

Целиакията е генетично заболяване, но в момента не се знае достатъчно за NCGS и причините за него, за да се знае дали генетиката играе роля. 

Признаци и симптоми 

Как да разбера дали детето ми има непоносимост към глутен? NCGS може да причини храносмилателни симптоми като подуване на корема, коремна болка, диария или запек, но може също така да предизвика голямо разнообразие от други симптоми в други части на тялото или ума. Тези други симптоми, свързани с непоносимост към глутен, включват мозъчна мъгла, главоболие, мигрена, замайване, болки в ставите и обриви по лактите, коленете, задните части или задната част на врата. 

Ако подозирате, че детето ви може да има чувствителност към глутен, трябва да обсъдите това с вашия лекар или педиатър. Не премахвайте глутена от диетата на детето на този етап, за да сте сигурни, че диагнозата е точна. 

Ако тестът на детето е отрицателен за целиакия, лекарят трябва да извърши задълбочено изследване за други потенциални причини за симптомите. Има няколко състояния, които могат да причинят подобни симптоми на NCGS, включително чревни паразити, IBS, непоносимост към фруктоза или лактоза, алергия към пшеница, свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO) или чувствителност към хранителни добавки като мононатриев глутамат (MSG) или сорбитол. 

За разлика от целиакията и алергия към пшеница, няма биомаркери за NCGS. Лекарят ще препоръча диета за елиминиране на глутен и ще наблюдава промените в симптомите. Ако симптомите изчезнат или се подобрят, когато глутенът бъде премахнат, стандартната практика е да се въведе отново малко глутен в диетата и да се види дали тези симптоми се връщат, за да се потвърди диагнозата. 

Лечение 

Ако детето ви е диагностицирано с NCGS, единственият ефективен курс на действие е да следва стриктна диета без глутен. Това означава да избягвате храни, които съдържат пшеница, ечемик или ръж, и да обръщате внимание на глутена в редица преработени храни. Потърсете сертифицирана храна без глутен и научете кои видове храни са естествено без глутен, като прясно месо, риба, плодове и зеленчуци. 

Важно е да потърсите съвет от квалифициран диетолог, който да ви помогне да създадете здравословна и балансирана диета за вашето дете. Премахването на глутена само по себе си не е проблем от гледна точка на храненето, но може да означава значителна промяна на съдържанието на вашите менюта и пазарска количка, което може да доведе до дисбаланси. 

Ако детето ви няма NCGS, но смятате, че може да го развие, за съжаление няма категорични насоки как да предотвратите глутеновата непоносимост при децата. 

Непоносимост към глутен и детско поведение 

Децата и юношите с целиакия могат да изпитат промени в поведението в резултат на реакцията на тялото им към глутена. Малките деца могат да покажат по-високи нива на раздразнителност в резултат на нелекувана целиакия, докато юношите могат да изпитат депресия, тревожност или дори пристъпи на паника. Някои хора вярват, че NCGS също оказва влияние върху поведението на децата и цитират анекдотични доказателства за тревожност, хиперактивност и агресия. Необходими са повече медицински изследвания, за да се потвърдят тези симптоми и да се разбере защо може да се появят 

Целиакия или чувствителност към глутен: каква е разликата? 

При целиакия имунната система насочва антителата да атакуват глутена, причинявайки увреждане на лигавицата на тънките черва и предотвратявайки правилното храносмилане и усвояване на храната. NCGS може да включва имунната система по някакъв начин, но не причинява увреждане на тънките черва. Целиакията винаги е постоянна, докато чувствителността към глутен може да се подобри или да изчезне с времето. 

Съвети как да управлявате непоносимостта към глутен при деца 

Като се има предвид, че единственото лечение за NCGS е строга безглутенова диета, има много предизвикателства, които могат да възникнат пред детето. Важно е детето да разбира ситуацията и да може да се ориентира в диетата в социални ситуации. Говоренето за диетата по прост начин помага на детето да обясни по-лесно непоносимостта към глутен на другите. 

Ето няколко идеи за справяне с непоносимостта към глутен при дете: 

  • Говорете с училищния персонал или други, които ще приготвят или наблюдават храната за вашето дете, така че менютата да могат да бъдат адаптирани и да се избегне кръстосано заразяване. 
  • Уверете се, че учителите и възпитателите разбират какво представлява непоносимостта към глутен, за да не се притесняват твърде много – не е като алергия с потенциал за анафилактичен шок – но бъдете внимателни, тъй като децата не винаги ядат това, което трябва! 
  • Разберете дали в класната стая на детето ще се използват тестени изделия или други храни, съдържащи глутен в някой от часовете и осигурете алтернатива без глутен. 
  • Помислете какво друго детето ви може да сложи в устата си освен храна. Някои теста за игра съдържат например глутен. 
  • Планирайте предварително, за да може детето ви да има забавна безглутенова закуска или сладко, когато е време за почерпка с приятелите му. 
  • Още по-добре, организирайте го така, че всички деца на парти да се насладят на нещо вкусно и без глутен. 
  • Уверете се, че детето ви носи безглутенова храна за спешни случаи и за ситуации, в които се сервира храна, съдържаща глутен, без алтернативна възможност.