Schär | glutenfree Products - Детски рожден ден без глутен – 3 възможни сценария

Детски рожден ден без глутен – 3 възможни сценария

Продукти

Рождените дни трябва да са приятни поводи за всички, но понякога за дете с целиакия това е трудно. То може да се чувства дискриминирано, ако няма безглутенови снаксове или сладки. Няма дори да споменаваме тортата! Но всъщност не отнема много време да сме сигурни, че всички могат да се забавляват по време на партито. Нека разгледаме 3 различния сценария от различни гледни точки и какво бихме могли да направим:

Вариант 1: ти си организатор и предлагаш смесено меню

Смесено меню с безглутенови храни и такива с глутен е чудесен вариант за всички. Основният проблем обаче е кръстосаното замърсяване. Ето как да го направиш: преди партито, попитай гостите с целиакия или техните родители какво харесват, за да избегнеш да купуваш или приготвяш храни, които не биха докоснали. Ако е възможно, приготви отделна маса с безглутеновите ястия или отдели част от голямата маса. Не забравяй, че всички, особено любопитните деца, също ще искат да опитат безглутеновите храни, така че приготви достатъчно като количество за всички.

  • Надпиши всички безглутенови храни с надписи или използвай различни цветове чинии, за да се различават
  • Обособи знак „безглутенов кът“, който да предупреждава гостите да не оставят там посуда, в която е имало храни с глутен.

  • Увери се, че това се спазва, колкото и да е трудно. Важно е да има надзор, особено с деца. При нужда помоли за помощ други родители (родителите на деца с целиакия със сигурност ще искат да помогнат)
  • Ако в края на партито е останала храна, се увери, че е без глутен, преди да я предложиш на някой с целиакия.

Вариант 2: ти си организатор и предлагаш безглутеново меню

Бюфет с безглутенова храна, който всички да харесат, е напълно възможна мисия!

Като за начало, е много по-малко стресиращо да разделиш храната, за да избегнеш кръстосано замърсяване: не забравяй, че хората с целиакия не само не могат да консумират храна с глутен, но и не бива да доближават до устите си предмети, които са имали допир с глутен (като чинии, чаши, сламки, прибори).

Не е нужно да информираш гостите, че храната е само без глутен, но е добре да кажеш на децата с целиакия, че могат да се насладят на всичко без притеснение, тъй като нищо не може да им създаде дискомфорт.

Вариант 3: детето ти е поканено на приятелски рожден ден

Ако детето ти е поканено на приятелски рожден ден, най-лесното нещо, което може да направиш е да занесеш безглутенова торта или снаксове от вкъщи, в подходящ съд. Но се увери, че детето ти няма да използва без да иска приятелска чинийка или вилица: дори малки остатъци, които съдържат глутен могат да накарат детето да не се чувства добре.

Ако някой е любопитен за безглутеновите снаксове, които си донесъл, обясни, че това е безглутенова храна: също толкова вкусна като всяка друга храна, но подходяща за хора, които не могат да консумират глутен, за да не се чувстват зле след консумацията й.