Schär | glutenfree Products - Как да направиш живота на децата с целиакия по-лесен – Вкъщи и в училище

Как да направиш живота на децата с целиакия по-лесен – Вкъщи и в училище

Продукти

Много често може да чуем оплаквания и критики от деца за тяхното безглутеново хранене, особено ако ситуацията е нова за всички замесени. Но както ще разберете, има начини, по които да направите живота на децата с целиакия по-лесен – вкъщи и в училище.

Вкъщи

Разбира се, фактът, че не може да консумираме това, което и другите, често се възприема за несправедливост. В този случай, да обърнем внимание на способността на човек да се справи с проблема и да живее с него е много полезно. Когато е нужно да променим храненето, ще бъде полезно цялото семейство да се храни със съставки, които не съдържат глутен за определено време. Ако е възможно да получим помощ от децата в кухнята или супермаркета, включвайки ги в дейностите, то тогава те рядко ще оставят нещо в чинията си.

Да споделяш наистина означава да се грижиш

Друг начин да помогнем на малките е като просто се храним, колкото може повече пъти с тях. Да бъдеш на масата със семейство или приятели носи хармония, спокойствие и цялостно благосъстояние. Колкото и да е странно, компанията помага да се чувстваме сити.

Професор Christoph Klotter, хранителен физиолог в университета Fulda в Германия, е правил задълбочени проучвания по темата, заключвайки че: „хранения, които са споделени с други, ни засищат не само физически, но и социално и психически. Правят ни щастливи, спокойни и най-вече символизират елемент на ритуал, който засилва нашите отношения, независимо дали говорим за семейство или приятелство.“

„Да се храним заедно е често повод за размяна на идеи, за комуникация и е възможност за съдаване на общество и стабилност.“

Науката в това

Според проучвания, проведени в Калифорния, децата, които се хранят на масата с родителите си поне 3 пъти на седмица консумират повече плодове, зеленчуци и млечни продукти, богати на калций и по-малко бързи храни и сладкиши. Друго проучване показва, че деца, които вечерят със семейството си, са по-малко предразположени на наднормено тегло и хранителни разстройства. И не само децата имат ползи от това: възрастните са по-склонни да опитат нови храни или такива, които са забравили, ако им бъдат предложени. Те разнообразяват ежедневното си меню, правейки го по-богато и балансирано от хранителна гледна точка. Това, разбира се, също важи и за нови храни, които съдържат глутен.

Най-общо казано: стоейки на масата заедно със семейство или приятели, разказвайки им за своите приключения през деня и хапвайки нова храна, приготвена с грижа.
Има ли нещо по-добро от това?

В училище

Да се справяш с всичко това вкъщи е едно, но в училище чувството за това да си различен е още по-силно. Въпреки това няма нужда от това! Ето 3 съвета, за да се увериш, че децата с целиакия се чувстват чудесно с безглутеново си хранене:

  • увери се, че детето ти с целиакия е наясно, че другите деца може да не знаят какво е целиакия. Те може да не знаят нищо за глутена или безглутеновото хранене. По този начин детето с целиакия няма да се обиди или да се чувства неразбрано, ако друго дете му предложи нещо, което не може да консумира например.
  • напътствай детето си как може да обясни заболяването си: какво е глутен, какви са симптомите, последствията. Описвайки замаяността, болките в стомаха и цялостното усещаване за болка ще помогне, тъй като всички деца са изпитвали подобни симптоми и няма да имат проблем да разберат.

  • И последно, но не на последно място: от време на време давайте на детето си безглутенови снаксове или сладкиши, за да могат да ги споделят с други деца, за да им покажат, че те не са извънземни и че храната, с която се хранят е хубава и вкусна като храната, която всички останали консумират.