Schär | glutenfree Products - Най-доброто ръководство за безглутенова диета за деца

Най-доброто ръководство за безглутенова диета за деца

Продукти

Трябва ли да подложа детето си на безглутенова диета? 

Ако детето ви има непоносимост към глутен, тогава да, трябва да го подложите на безглутенова диета. 

Двете медицински състояния, които се лекуват с безглутенова диета, са целиакия и непоносимост към глутен, известна още като чувствителност към глутен без целиакия (NCGS). Нито едно от тези състояния няма лечение и единствената терапия е да се избягва глутен, като по този начин се избягва негативната реакция в тялото. 

Целиакията е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система на тялото погрешно идентифицира глутена като вреден нашественик и го атакува с антитела. Тази атака завършва с увреждане на вътрешността на тънките черва, където се абсорбират голяма част от хранителните вещества, от които се нуждаем, което води до сериозни последици за здравето, ако не се лекува. NCGS е подобен по това, че има отрицателна реакция към глутена, но различен по това, че не води до същия вид сериозно увреждане на червата. 

Как да започнете диета без глутен за деца 

Първо, трябва да се подготвите като човек, който се грижи за храната и диетата на детето си. Също така трябва да подготвите детето за идеята, че са необходими някои промени. Може да звучи като клише, но наистина ще помогне, ако можете да направите избягването на глутен да изглежда като приключение, което ще споделите. По какъвто и начин да общувате с детето си, няма смисъл да избягвате факта, че приемането на храна без глутен има значение, когато става въпрос за ядене на много от любимите му закуски в супермаркета или опции за бързо хранене. 

Но не е нужно всичко да е лошо. 

Много от нещата, които едно дете обича и които обикновено съдържат глутен, могат да бъдат възпроизведени и в безглутенова версия. Ще отнеме известно време и усилия от ваша страна, за да научите как да правите кори за пица с безглутеново брашно, а пазаруването на безглутенови питки за бургери може да ви отклони от обичайния ви маршрут – но е възможно. Ето само някои от многото зърнени култури и брашна, които не съдържат глутен: бадеми, амарант, елда, маниока, кокос, метличина, нахут и леща, просо, киноа, ориз, саго, сусам, соя и тапиока. 

Опитайте се да намерите време да практикувате нови ястия – или стари ястия с адаптирани съставки – и ангажирайте детето си с това. Един забавен начин да го направите е да подготвите етикети заедно с класации за ястията по скала от „Бляк“ през „ОК“ до „Вкусно“, а те да бъдат публикувани в диаграма със списък на новите ястия. Най-добрият начин е да насърчите детето си да участва в процеса с вас и останалата част от семейството ви и да работите заедно, за да разрешите пъзела как да продължите да се наслаждавате на хранене без наличието на глутен. 

Безглутенови храни за деца 

Фактът, че толкова много вкусна и полезна храна е естествено без глутен, работи във ваша полза, докато прекроявате диетата на детето си. Цели хранителни групи като месо, риба, морски дарове, плодове, зеленчуци, билки и повечето подправки са без глутен, стига да не са обработени или приготвени за продажба по някакъв начин с продукт, съдържащ глутен, като например панирана риба или месо в сос, който може да съдържа брашно като сгъстител. 

Мислейки за закуски и лакомства, солта и захарта сами по себе си не са проблем, но всички преработени храни трябва да се проверяват за глутен. Ако детето ви е още бебе, ще трябва да избягвате глутен, в случай че все още кърмите, и се уверете, че всички рецепти са без глутен. Потърсете съвет от педиатър, за да сте сигурни, че малко дете с целиакия или NCGS получава балансирана диета. 

Бързо ще се научите да четете внимателно етикетите и ще се запознаете с термини, които биха могли да са признаци на скрит глутен, като например бирена мая. Програмите за сертифициране без глутен се управляват от независими организации, като Организацията за сертифициране без глутен (GFCO) и Програмата за сертифициране без глутен (GFCP), което гарантира, че храните, обозначени като безглутенови, съдържат не повече от 20 части на милион (ppm) глутен или по-малко, което означава, че няма да предизвика реакция. 

В много страни е обичайно да видите символа за безглутенови продукти със задраскан житен клас от Обединеното кралско общество за целиакия, който се показва на видно място върху безглутеновите продукти на Schär. Тези символи и лога означават, че продуктът е преминал през процес на тестване и е сертифициран като безопасен за всеки, който е на безглутенова диета. 

Съвети за закупуване и готвене на безглутенова диета за деца 

Когато пазарувате, потърсете алтернативни зърнени храни и брашна, като елда или амарант, и внимателно проверявайте етикетите за предупреждения за възможно кръстосано замърсяване, което възниква, когато безглутенова храна влезе в контакт с продукт, съдържащ глутен. Печенето на любимите ви ястия все още може да е възможно – но може да са необходими опити и грешки, за да намерите заместител на пшенично брашно, който работи най-добре за всяка рецепта. 

  • Бъдете креативни с продукти за мазане. Купете безглутенови или си направете сами. Конфитюрът е забавен и лесен за приготвяне по начин, който не съдържа глутен. 
  • Ако детето ви е придирчиво към храната, вземете под ръка някои безглутенови хранителни шейкове или протеинови барчета, за да му помогнете да запази силата и теглото си, особено в периода на адаптация след диагностицирането. 
  • Споделяйте успехи! Когато измислите безглутенова храна или лека закуска, която е истински победител, направете повече за парти или за детето ви да сподели с приятели, така че да не е винаги единственото дете, което яде без глутен. 

Безглутенова диета за деца 

Глутенът не е хранително вещество, което ще липсва на вашето дете или някой друг. Има много алтернативни източници на протеини. Потърсете професионален съвет от диетолог или вашия педиатър, ако детето ви се бори да задоволи нуждите си. 

Що се отнася до училищното хранене на децата, ще трябва да работите в тясно сътрудничество с училищния и кухненския персонал, за да сте сигурни, че те получават безглутенова храна. При малките деца е необходима допълнителна бдителност, за да сте сигурни, че ядат това, което им се сервира, и че не се извършва размяна. Някои семейства може да открият, че е по-лесно да приготвят пакетиран обяд у дома, за да осигурят безопасно и балансирано хранене на децата в училище 

Най-добрите закуски без глутен за деца 

Сега, когато разбирате по-добре безглутеновата диетата, може би мислите за начини да я приложите в действие. Вашето растящо дете се нуждае от здравословна и балансирана диета, за да поддържа растежа и развитието си, но три хранения на ден може да не са достатъчни – растящите деца се нуждаят от леки закуски. 

Ето някои прости идеи за безглутенови закуски, които да имате под ръка за детето си: 

  • Пресни плодове (нарязани) като банани, ябълки и грозде 
  • Ябълково пюре, домашно или закупено от магазина 
  • Твърдо сварени яйца 
  • Нарязани зеленчуци с хумус или друг дресинг 
  • Царевичен чипс със салса или гуакамоле 
  • Безглутенови крекери 
  • Безглутенови бисквитки 

Когато сте у дома, е лесно да държите някои от тези закуски в хладилника си. Когато детето ви е на училище или прекарва време с приятели, нещата може да не са толкова прости. Важно е да обучите детето си относно диетата, така че то да е готово да направи безопасен избор самостоятелно. Трябва също така да осигурите здравословни безглутенови закуски, с които да го изпращате на училище, за следучилищни дейности и други излети. Пакетираните безглутенови закуски, като вкусните разновидности, които Schär предлага, са чудесни за тези случаи.