Schär | glutenfree Products - Здравословните ползи от ориза във вашата диета

Здравословните ползи от ориза във вашата диета

Продукти

Тази основна безглутенова храна е пълна с ползи за здравето от подобрено храносмилане до понижаването на риска от диабет. Възползвате ли се от всичко, което предлага оризът? 

Като се има предвид повсеместното присъствие на ориза в чиниите по цял свят (той е втората най-консумирана безглутенова зърнена култура в света и е основна храна за над 50% от световното население), може да бъде простено пренебрегването на неговите хранителни ползи. Въпреки това ще се изненадате като научите, че тази ежедневна зърнена храна съдържа тонове от позитиви във всяка хапкаот високото си енергийно съдържание до широкия набор от основни витамини и минерали, които се откриват в пълнозърнестите сортове кафяв, черен, черен и див ориз. 

Тази статия поставя под микроскоп ползите за здравето от ориза, като изследва влиянието му върху теглото, хранителните му свойства и предимствата от включването на оризово брашно в готвенето. 

За какво е полезен оризът?  

Оризът е най-известен като отличен източник на енергия – има причина повече от половината население на света да разчита на него за ежедневния си прием на калории. Всички видове ориз, и особено белият, са богати на комплекс от въглехидрати и ниско съдържание на мазнини, което означава, че енергията, която осигуряват, е не само висококачествена, но и дълготрайна, като ни държи сити и захранени за повече време. Пълнозърнестият кафяв, червен, черен и див ориз също има високо съдържание на фибри, което е от ключово значение за осигуряването на здрава храносмилателна система. 

Добър ли е оризът за отслабване? 

Тези, които искат да отслабнат, трябва да се насочат към пълнозърнестите сортове ориз: те имат по-нисък гликемичен индекс и повишеното им съдържание на фибри допринася за по-бързото усещане за ситост. 

Хранителни свойства на ориза 

Ползите от консумацията на кафяв ориз включват високи нива на магнезий (добър за регулацията на нивата на кръвна захар), манган (с добра антиоксидантната функция) и селен (добър за защита на клетките и имунната система). 

Ползите от черния и червения ориз включват особено големи количества антиоксиданти и антицианини (и двете имат противовъзпалителни свойства и са жизненоважни за доброто здраве на клетките). 

Дивият ориз е отличен източник на цинк (подпомага метаболизма) и е богат на протеини и аминокиселини (жизненоважни за здравето на мускулите), магнезий, манган и витамини от групата B (полезни за цялостното функциониране на тялото). 

В допълнение, всички пълнозърнести сортове съдържат много желязо, фосфор и калий, които са решаващи компоненти за здраво тяло. 

Ползите от оризовото брашно 

Като се имат предвид всички хранителни предимства на ориза, следва, че оризовото брашно би било също толко полезно за здравето. Наистина, подобно на самите безглутенови зърна, брашното е пълно с енергия и фибри. Най-доброто от всичко е, че е безопасно за целиакия. Така че защо не му отредите постоянно място в кухненския си шкаф още днес? В „Schär“ обичаме оризовото брашно, затова го използваме в най-продаваните ни смеси за хляб и миксове за сладкиши. Разгледайте нашите рецепти за безглутеново тесто, за да започнете!