Schär | glutenfree Products - 100 години Dr. Schär: от пионер в областта до глобален специалист по приобщаващо хранене

100 години Dr. Schär: от пионер в областта до глобален специалист по приобщаващо хранене

Продукти

Празнувайки нашия един век, поглеждаме назад към корените ни като малка семейна фирма, посветена на посрещането на различните хранителни нужди 

Фокусът ни върху разнообразните култури ни помага да се превърнем в международна марка, ангажирана с биоразнообразието и устойчивостта. 

Тази година Dr Schär празнува 100-годишен юбилей. Още през 1922 г. основателите д-р Антон Шер и Готфрид Унтертрифалер пускат първия си продукт и оттогава правим храненето по-приобщаващо, а храната – приятна за всички. 

В центъра на тържественото отбелязване на този важен етап за нас е специален проект за насърчаване на биоразнообразието – Field 100“– концепция, която е ключова за днешната ни мисия, която също се корени дълбоко в миналото ни. 

Работата ни по това да предоставим на хората правилните продукти, за да посрещнат те хранителни си нужди от нашата база в сърцето на Алпите, винаги е изисквала от нас да култивираме огромно разнообразие от второстепенни култури. И този опит в създаването на различни селскостопански култури става все по-важен, гледайки към бъдещето, което ни позволява да насърчаваме биоразнообразието като част от нашата отговорност да помагаме за създаването на по-зелена и по-устойчива планета. 

Като дългогодишна семейна компания, Dr Schär мисли от гледна точка на поколенията, а не на краткосрочните бизнес цели. Отдадени сме на защитата на света и работим в полза на нашите клиенти, служители, общности, общества и околна среда. 

Тук поглеждаме назад към един век на обслужване на разнообразни хранителни нужди, обединяване на хората и израстване от малка фирма до глобален специалист по безглутенови продукти, изграждащ устойчиво бъдеще. 

Етапите ни на развитие 

20-те години на 20 век 

През 1922 г. в Южен Тирол д-р Антон Шер и неговият зет, който е собственик на мелница, Готфрид Унтертрифалер пускат своя обогатен пшеничен грис за справяне с недохранването на децата след Първата световна война. Бизнесът им процъфтява и те разнообразяват продуктовата си гама, за да включват оризова сметана, саго, тапиока – изцяло на растителна основа, богата на въглехидрати, лесна за храносмилане и естествено без глутен, разширявайки целите си за разработване на здравословни продукти и облекчаване на неразположения, свързани с храната, както за възрастни, така и за деца.

1979

Компанията продължава да се развива през десетилетията, докато младият бизнесмен Улрих Ладурнер получава разрешение да използва името Dr Schär за своята натурална, здравословна марка храни. По време на интервю по местна телевизия през 1980 г. той има вдъхновяваща идея да създаде гама от специализирани безглутенови продукти, насочени към хора с целиакия и непоносимост към глутен. 

80-те години на 20 век 

Марката Schär, специализираща в производството на безглутенови продукти, е официално пусната на пазара през 1981 г. През 1985 г. марката представя първата си безглутенова паста, създадена съвместно с лекари и асоциации, свързани с целиакия. Също така са пуснати първите безглутенови печени продукти – Savoiardi, Zwieback и Grissini – произведени в малка пекарна на стелажна фурна. Schär пуска първия си бял хляб без глутен. Безглутеновата гама продължава да расте, тъй като припознава мисията, съдържаща се в нейния лозунг „Ние решаваме хранителните проблеми“. Открива се и нова фабрика с първата промишлена производствена линия. 

90-те години на 20 век 

Schär става пазарен лидер в Италия и насочва вниманието си към останалата част от Европа, разширявайки дейността си в Испания, Франция, Белгия, Холандия, Обединеното кралство и Германия. Компанията затвърждава успеха си, като се премества в чисто ново седалище в Бургстал, заедно с нова производствена база и офис сгради. Освен това разширява портфолиото си отвъд безглутеновите продуктите, за да обхване други видове приобщаващо хранене в специализирани марки за бранда. 

2021 

Фирмата засилва отдадеността си към устойчивото развитие със своя Panini Rolls – първият в света безглутенов хляб, опакован в сертифицирана рециклирана пластмаса и въвежда стратегия за устойчивост за цялата компания. 

2022 

Д-р Schär навършва 100 години. Все още базиран в Бургстал и ръководен от Ултрих Ладурнер, сега компанията е международно предприятие с 18 производствени и дистрибуторски обекта в 11 страни, в които работят 1500 души. 

Д-р Schär претърпява много промени през последния век, но нашият ангажимент да посрещнем разнообразните хранителни нужди на хората и да отглеждаме дребни култури не се разколебава. 

Този фокус е отразен в проекта, който избрахме да предприемем, за да отпразнуваме нашата 100-годишнина. Field 100“е усилие да се създаде най-богатото откъм биоразнообразие поле, което е култивирано някога, и като такова да е жив израз на нашия ангажимент за насърчаване и опазване на биоразнообразието. 

Нещо повече, това е пример за иновативния пионерски дух, който е поддържал компанията през последния век и се надяваме, че ще ни помогне да продължим да създаваме по-добро бъдеще за хората, общностите и планетата за много години напред.