Schär | glutenfree Products - Какво е хранене, бедно на FODMAP храни?

Какво е хранене, бедно на FODMAP храни?

Продукти

Хранене, бедно на FODMAP храни, е подходящо за хора със СРЧ. Чрез този начин на хранене, се консумират само храни, бедни на ферментирали олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAP).

В някои държави този начин на хранене се насърчава за хора със СРЧ. Въглехидратните компоненти във FODMAP храните присъстват в много храни, включително пшеница, ръж, бобови, различни плодове и зеленчуци, мляко, йогурт и мед.

Правилният начин за FODMAP хранене

Хранене, бедно на FODMAP храни позволява доста огничени храни и трябва да се наблюдава от професионалист. Това е с цел да се уверим, че си набавяме необходимите хранителни вещества.

Трите фази на FODMAP хранене

1. Ограничаваща (4 до 6 седмици)

Всички FODMAP храни се ограничават в първата фаза. За хора със СРЧ, това продължава, само ако толерират фазата добре.

2. Въвеждане на храни (различен период)

Ако толерирате храненето добре, е важно да въвеждате храните една по една. Това е с цел храненето да е по-разнообразно и по-лесно да се идентифицира коя храна влошава симптомите и коя се толерира. Това е различно за всеки. Ако изпитвате симптоми след консумация на храна, то е най-добре да я елиминирате. Възможно е да успеете да въведете тази храни в малки количества отново в определено време. Ако не изпитвате симптоми след дадена храна, може да я включите в дългосрочното си хранене след приключване на фазата на въвеждане.

3. Ограничаване на някои FODMAP храни дългосрочно (постоянно)

Може да включите всички храни, които сте въвели и толерирате добре. При хора със СРЧ, храните, които се толерират и тяхното количество е различно. Чувствителността към FODMAP храните може да се променя във времето. Именно заради това може да опитате да въведете и други храни след време.

Важно е да се отбележи, че не само храненето предизвиква дискмофорт. Трябва да обърнете внимание и на други фактори, тъй като дори стресът може да повлияе на храносмислането.

Съвети за следване на FODMAP хранене

План и подготовка за FODMAP хранене

 • Преди да започнете да се храните FODMAP, отделете няколко дни или седмици, за да се запознаете с този начин на хранене, за да разберете кои храни да избягвате и кои да включвате.
 • Пригответе списък за пазаруване и се уверете, че имате всички храни и съставки, за да приготвяте храната си. Придържайте се към балансирано хранене. Това трябва да включва въглехидрати, протеини и зеленчуци. Уверете се, че имате под ръка снаксове, когато огладнеете.
 • Готовите храни и сосове често са много богати на FODMAP. Да приготвяте храната си от нулата ще ви позволи да контролирате какво консумирате. Спестете време като приготвите любимите си ястия и замразите индивидуални порции. За да ви помогнем с FODMAP храненето, ние от Schär се приготвили селекция рецепти, подходящи за FODMAP хранене.

 • Уверете се, че четете етикетите на храните внимателно: много подсладители, които се съдържат в готовите храни, са богати на FODMAP. Трябва да избягвате следните: фруктоза. глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп, лактоза, агаве, мед, изомал, манитол, сорбитол, меласа, ксилитол и плодов концентрат. Допълнително, следните компоненти на фруктани, които често се съдържат в подсладени млека, е добре да се избягват: пребиотици, фруктоолигозахариди, инулин.
 • Уверете се, че консумирате достатъчно фибри. Когато следвате FODMAP хранене, консумацията на фибри обикновено оставя на заден план. Продукти с 6 или повече грама на 100 грама се смятат за богати на фибри. Добри източници на фибри са безглутенови хлябове, овесени каши, кафяв ориз, ядки и семена, бедни на FODMAP зеленчуци, бедни на FODMAP плодове, небелени картофи, ленено семе, чисти пуканки, киноа и елда.
 • Увеличете консумацията си на калций: ако трябва да избягвате лактоза (известна FODMAP храна) и трябва да елиминирате млякото, то приемът ви на калций може да е намален. Калцият е важен за здравето на костите. Поради тази причина, е добре да консумирате няколко порции храни, богати на калций ежедневно. Такива са безлактозно мляко, алтернативи на мляко, обогатени с калций (например овесено, оризово, бадемово или соево мляко, безлактозен или соев йогурт)

Хранене навън: спазване на FODMAP хранене извън вкъщи

 • Не се обезкуражавайте, ако има нужда да се обяснявате, когато се храните навън или сте поканени на гости. Ето някои съвети, за да се уверите, че се храните FODMAP, когато сте навън.
 • Обадете се на избрания ресторант предварително, за да се уверите, че могат да се справят с изискванията Ви
 • Проверете менюто предварително онлайн. Повечето ресторанти имат онлайн меню в уебсайта си и може да видите съставките и алергените
 • Храненето FODMAP може да е трудна концепция за обяснение за човек, който няма предишен опит. Може да е по-лесно да обобщите изискванията си като “без глутен, млечни продукти, чесън, лук” и т.н.
 • Когато се храните навън за първите може, може да е по-приятно да запазите часови диапазон, когато не е толкова заето, за да сте сигурни, че ще могат да реагират на изискванията Ви в кухнята
 • Когато избирате ресторант, някои италиански ресторанти, вече предлагат безглутенови опции за пица и паста. Тайландски, китайски и японски ресторанти имат богат избор на храни с ориз. Когато се храните там, може да изберете подходящи зеленчуци за FODMAP и да помолите сосът да е отделно. Стековете също са добър вариант, като може да поръчате чисто месо, салата и гарнитура от картофи. Помолете всеки дресинг и сос да е отделен