Безглутенови банички със сирене

Безглутенови банички със сирене

Продукти Домашен хляб

Преглед

Баницата е един от символите на Българската кухня и е любима на малки и големи. Хрупкава отвън и с нежна солена плънка във вътрешността. Тази безглутенова баница по нищо не отстъпва на традиционната българска баница.

Приготвянето на безглутенови кори за баница е по-лесно, отколкото си представяте. С готовите кори може да приготвите наложена баница, малки банички охлювчета или пък рулца. В зависимост от формата и размера на баницата времето за печене може да бъде различно от посоченото.

Съставки

За корите: (за 6 бр. Кори с диаметър около 30 см)

200 г

безглутеново брашно Schaer Mix B

130 г

топла вода

30 г

разтопено краве масло или зехтин

5 г

ксантанова гума

2 г

сол

За плънката

3

яйца (размер M)

300 г

краве сирене

60 г

разтопено краве масло

Приготвяне

  1. Смесете брашното, ксантановата гума и солта в купа. Разбъркайте ги добре.
  2. Прибавете към тях водата и мазнината. Първоначално разбъркайте всички съставки с лъжица, а след това започнете да месите с ръка направо в купата.
  3. Месете, като прекарвате тестото между пръстите си. По този начин по-добре ще се смесят всички продукти. След кратко месене ще получите средно меко, приятно на допир тесто, което може да има пукнатини тук там по повърхността.
  4. С помощта на нож и кухненска везна разделете тестото на 6 равни части. Всяка част е с приблизително тегло 60 г.
  5. Оформете ги леко и ги сложете в купа. Покрийте я плътно с прозрачно кухненско фолио.
  6. Започнете да разточвате корите за баница една по една. Набрашнете плота с малко безглутеново брашно и разточете до тънък лист с дебелина около 30 см. Внимателно го сгънете, сложете го в чиния и го покрийте с фолио, за да не изсъхва. Разточете и останалите листа.
  7. В купа разбийте яйцата. Добавете към тях натрошеното сирене. Разбъркайте добре, докато се получи подобна на каша смес, но все пак нека има и бучки сирене.
  8. Вземете едно листо. Намажете го с разтопено масло. Сложете 2-3 с.л. от плънката и я разпределете върху листото. Навийте го на руло. След това го завийте като охлюв или го прережете на две, за да получите две пурички. Поставете ги в намаслена тава.
  9. Повторете, докато свършат всички листа. Намажете ги и отгоре с разтопено масло. Сложете ги във фурната.
  10. Изпечете ги в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (170 градуса горен и долен реотан). На охлювчетата са им нужни 45 минути, а на пуричките – 30 минути.