МОЖЕ БИ Е ГЛУТЕН! Symptom test

Чували ли сте за целиакия или чувствителност към глутен/пшеница? Ако не сте, то може би сте изпитвали някои от техните най-чести симптоми: коремна болка, диария и подуване на корема.

За много хора тези симптоми са твърде често срещани след консумация на храни, които съдържат глутен. Някои хора могат да страдат още и от симптоми, които не са свързани с червата, като анемия, главоболие и силна преумора.

Симптоми като тези могат да са признак на състояния, свързани с глутенова непоносимост, включително целиакия или чувствителност към глутен. Може да изпитвате подобни симптоми, ако страдате от синдрома на раздразнените черва (IBS).

Ако мислите, че глутенът ви кара да се чувствате зле, опитайте да направите нашата онлайн оценка, която отнема само 10 минути за попълване.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: Тази онлайн оценка е предназначена само за възрастни над 18 години и не замества съвета на медицински специалист. За пълна медицинска диагноза, се консултирайте с личен лекар. За да се диагностицират правилно състоянията, свързани с глутенова непоносимост, трябва да консумирате глутен като част от ежедневната си диета. Ако премахнете глутена от диетата си, преди да преминете медицински тестове, резултатите може да са неточни.
 • 1 . Ядете ли храна, съдържаща глутен?

  Зърнените храни, които съдържат глутен, са пшеница, ръж и ечемик. Храните, които обикновено съдържат глутен, са хляб, тестени изделия, сладкиши и зърнени закуски (например пшениченo мюсли)

  Ако искате да се тествате за целиакия, е важно да ядете храни, които съдържат глутен! Прочетете повече тук .

 • 2 . Били ли сте тестван вече за целиакия?

  Диагнозата е поставена от Вашия лекар чрез кръвен тест и/или биопсия на тънкото черво.

  Ако вече сте се изследвали за целиакия и резултатът е положителен, трябва да спазвате стриктна безглутенова диета. Ако тестът Ви за целиакия е бил негативен, може да имате чувствителност към глутен/пшеница или да страдате от IBS (синдром на раздразненото черво). В този случай, моля, отговорете на следните въпроси:

 • 3 . Изпитвате ли някой от следните симптоми?

  Моля да отбележете всички симптоми, които се отнасят за Вас

  В случай на целиакия или чувствителност към глутен/пшеница могат да се появят няколко различни симптома. Прочетете повече тук.

 • 4 . Изпитвали ли сте или били ли сте диагностициран с някое от следните?

  Моля да отбележете всичко, което се отнася за Вас.

  Целиакията може да се прояви заедно с редица други заболявания/симптоми. Прочетете повече тук.

 • 5 . Диагностицирани ли сте с някое от следните?

  Моля да отбележете всички заболявания, които се отнасят за Вас.

  Целиакията често е свързана с други автоимунни заболявания и някои пациенти със синдром на раздразнените черва може да имат недиагностицирана целиакия или чувствителност към глутен/пшеница.

 • 6 . Някой от близките членове в семейството Ви бил ли е диагностициран с целиакия?

  * близки членове на семейството са членове от първа линия като родители, деца, братя и/или сестри.

  Рискът от целиакия се повишава от 1:100 до 1:10 за членове на семейството от първа линия

Политика за поверителност

Тестът, който току-що направихте, е анонимен. Ако желаете, можете да получите копие от резултатите от теста на посочения от вас имейл адрес.

Вашите лични данни ще бъдат обработени от Dr. Schär AG/SPA (отговорното лице), за да могат резултатите да бъдат показани на лицето (по име) или за да могат резултатите да бъдат изпратени на посочения електронен адрес (електронен адрес, въведен в отбелязаното поле). Резултатите от теста са поверителни. Препоръчваме ви да предоставите личен имейл адрес.